1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lintuhäkki

Heinolan lintutarhasta halutaan ympärivuotinen elämyskeskus

Heinolan Lintutarhan tulevaisuus näyttää aiempaa valoisemmalta. Paikan vetäjäksi on etsitty matkailuyrittäjää ja haussa on löydettykin varteenotettavia tahoja. Tänä kesänä kävijöitä on ollut myös selvästi viime vuotta enemmän. Valtion rahoituksen jatkuvuus kuitenkin huolestuttaa.

Olli Vuori silittää papukaijaa

Heinolan lintutarhalla on tällä viikolla laitettu paikkoja kuntoon talkoilla. Vapaaehtoisia tarvitaan, kun kaupungilla ei ole ollut laittaa rahaa saati työvoimaa töihin.

- Kävin täällä taannoin ja järkytyin mihin kuntoon paikka on päästetty. Siitä tämä lähti, sanoo idean äiti, palveluohjaaja Eija Ollilainen Jyränkölän Setlementin ylläpitämästä Tuttavan tuvasta.

Parikymmentä vapaaehtoista on muun muassa leikannut puita, hoitanut kukkaistutuksia ja maalannut aitoja.

- Todella upea asia. Ryhmässä on ammattitaitoista väkeä ja he ovat saaneet paljon aikaan. On helpompi lähteä suunnittelemaan ensi kesää, kun paikat on kunnossa, kiittelee lintutarhan hoitaja Olli Vuori.

Lintutarhalla on Vuoren mukaan ollut tänä kesänä selvästi viime vuotta enemmän matkailijoita.

- Laskurit sekä kannatusyhdistyksen ylläpitämän kioskin myyntiluvut kertovat kasvusta.

Matkailuyrittäjäksi on tulijoita

Kaupunki hakee uutta potkua tarhalle ja etsii yrittäjää, joka olisi valmis kehittämään alueesta ympärivuotisen matkailukohteen, elämyskeskuksen. Vuoren mukaan varteenotettavia ehdokkaita onkin ilmaantunut.

- Kaikkiaan reilu 10 tahoa on ollut kiinnostuneita ja ensimmäisiä haastatteluja on jo tehty. Mukana on muun muassa luontoyrittäjiä.

Talousvaikeuksissa olevaa tarhaa oltiin viime vuonna jo laittamassa kiinni. Valtio ehätti kuitenkin apuun ja tarhan tueksi perustettiin myös kannatusyhdistys. Tulevaisuus näyttääkin paremmalta, mutta valtion rahoituksen jatkuvuus huolestuttaa.

- Se pitäisi saada pysyväksi, kuten päijäthämäläiset kansanedustajat ovat asiaa ajaneet.

Vuori korostaa, että lintutarhojen tärkein tehtävä on jatkossakin hoitaa loukkaantuneita lintuja.

- Ajatus on, että valtio maksaisi loukkaantuneiden villilintujen hoidon. Heinola ja matkailuyrittäjä taas vastaisivat papukaijatalosta ja muista palveluista.