Oikeus ahkeroi ympäri yön Britanniassa

Britanniassa osa tuomioistuimista työskentelee läpi yön saadakseen käsiteltyä mellakoinnin yhteydessä pidätettyjen tapauksia. Lisää pidätyksiä on luvassa, kun valvontakamerakuvissa näkyviä mellakoitsijoita tunnistetaan. Mellakoiden uhriluku nousi viiteen torstai-iltana.

Ulkomaat

Esimerkiksi Lontoon Westminsterin oikeustalossa oli viime yönä esillä 17 juttua. Suurimmassa osassa tapauksia tuomiot annetaan kuitenkin vasta viikkojen kuluttua.

Oikeusistuimilla riittää työtä, sillä pelkästään Lontoossa poliisi on pidättänyt lauantaina puhjenneiden mellakoiden jälkeen noin tuhat ihmistä. Kaikkiaan mellakoiden aikana on pidätetty yli 1 700 ihmistä. 600 ihmistä on saanut jo syytteen.

Kiinniotettuja on syytetty eri tyyppisestä väkivallasta, varkauksista, ryöstöistä, murroista, varastetun tavaran kätkemisestä ja tuhopoltoista.

Oikeuden eteen tuotujen joukossa on muun muassa parturi, sosiaalityöntekijä, kiinteistönvälittäjä, koulunkäyntiavustaja, miljonäärin tytär ja ballerina. Myös Lontoon olympialaisten hyväntahdon lähettilääksi nimetty Chelsea Ives on otettu kiinni poliisiauton kivittämisestä ja kännykkämyymälän ryöstöön osallistumisesta epäiltynä.

Epäiltyjen kuvia syötetään tunnistusohjelmaan

Britannian poliisi aloitti valvontakamerakuvista tunnistettujen mellakoitsijoiden pidätykset torstaina. Poliisi on käyttänyt rettelöitsijöiden tunnistamisessa kasvojentunnistusohjelmaa. Poliisin edustajan mukaan myös yleisöltä on tullut paljon vinkkejä poliisin nettisivuilla julkaisemiin kuviin.

- Kansalaiset ovat raivostuneita mellakoista. Saamme vinkkejä ihmisiltä, jotka eivät tavallisesti auttaisi meitä, erityisesti kun he näkevät naapurin kantavan uutta televisiota yön hämärässä.

Mellakat näyttävät hiipuneen, sillä levottomuuksista ei ole raportoitu Britanniassa tiistain ja keskiviikon välisen yön jälkeen.

Viisi kuollut mellakoiden aikana

Mellakointi vaati torstaina uuden kuolonuhrin, kun Lontoon Ealingissa maanantaina pahoinpidelty 68-vuotias mies kuoli sairaalassa. Mies hakattiin, kun hän yritti estää mellakoitsijoiden riehunnan. Kyseessä on jo viides mellakoiden vaatima kuolonuhri. Poliisi on pidättänyt 22-vuotiaan miehen murhasta epäiltynä.

Birminghamissa kuoli tiistaina kolme nuorta aasialaista miestä yliajon seurauksena, kun he suojelivat omaisuutta mellakoitsijoilta. Poliisi kuulustelee kolmea miestä, joita epäillään murhasta.

Lontoon Croydonissa taas menehtyi maanantaina 26-vuotias mies ampumavälikohtauksessa.

Lähteet: YLE Uutiset, AP, AFP