1. yle.fi
  2. Uutiset

Amerikkalaistutkimus: Punainen liha voi altistaa diabetekselle

Päivittäinen punaisen lihan syönti voi altistaa aikuistyypin diabetekselle, kertoo Harvardin yliopiston tutkimus. Aiemmin terveysriskit on yhdistetty lähinnä prosessoituihin lihavalmisteisiin kuten makkaroihin, leikkeleisiin ja pekoniin.

Kotimaan uutiset

Tutkijat laskivat, että päivittäinen sadan gramman annos punaista lihaa lisäsi diabetesriskiä lähes 20 prosenttia. Prosessoidut lihatuotteet olivat vielä suurempi riski. Prosessoitujen lihatuotteiden kohdalla diabetesriski kasvoi 50 prosenttia jokaista 50 gramman päiväannosta kohden.

Tutkijat kehottavat ihmisiä välttämään prosessoitujen lihatuotteiden syömistä ja mielellään myös vähentämään prosessoimattoman punaisen lihan syömistä. Lihan tilalle voi valita esimerkiksi kalaa, papuja, täysjyväviljoja ja pähkinöitä.

Lihapainotteinen ruokavalio on yhdistetty myös sydän- ja verisuonitauteihin sekä suolistosyöpiin. Prosessoitujen lihojen haitoista osa selittyy todennäköisesti niiden suurella nitraatti- ja suolapitoisuudella. Myös ruoan valmistustavat vaikuttavat riskeihin.

Suomalaiset syövät lihaa keskimäärin 1,5 kiloa viikossa. Kulutus on kaksinkertaistunut 50 vuodessa.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi