SDP vankassa nousussa - Perussuomalaiset edelleen suosituin puolue

Perussuomalaiset on edelleen Suomen suosituin puolue. YLE Uutisten heinä-elokuun puoluemittauksessa perussuomalaisia kannatti 22 prosenttia suomalaisista. Kokoomusta kannatti 21,4 prosenttia ja SDP:n kannatus nousi roimasti, 19,8 prosenttiin. Keskustan suosio jatkoi laskuaan.

talous
Puoluekannatusarviot heinä-elokuu 2011.
YLE Uutisgrafiikka

Perussuomalaisten kannatus oli laskenut prosenttiyksiköllä, sillä vielä kesäkuussa luku oli kaikkien aikojen ennätyksessä - 23 prosentissa.

Kokoomuksen kannatus nousi kesäkuusta 0,2 prosenttiyksikköä ja suurimman nousijan SDP:n 1,7 prosenttiyksikköä. Nyt mitattu lukema on SDP:n korkein viime syyskuun jälkeen.

Keskusta laskee edelleen

Keskustan kannatuksen alamäki jatkui myös heinä-elokuussa, ja kannatus oli taas ennätyksellisen alhaalla. Puoluetta kertoi kannattavansa 13,2 prosenttia vastaajista, eli 0,6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kesäkuussa.

Keskustan kannatuksen alamäestä huolimatta puheenjohtaja Mari Kiviniemi ei suostu lähtemään presindetinvaaleihin ehdokkaaksi.

-Minä olen kieltäytynyt usempaan otteeseen viimeisen vuoden aikana, ja se pitää edelleen.

Kiviniemi pitää suosion alamäen pääasiallisena syynä sitä, että keskusta oli hallitusvastuussa yhä pahevenan eurokriisin aikana.

- Me itse asiassa siivosimme Lipposen ja Niinistön jälkiä Vanhasen johdolla ja sitten kun itse olin pääministerinä. Suurin selitys on eurokriisillä, mutta varmasti myös sillä että olimme kahdeksan vuotta hallituksessa. Se velottaa kannatusta.

Vasemmistoliiton kannatus laski 0,4 prosenttiyksiköllä ja oli nyt 7,6 prosenttia.

Vihreiden kannatus puolestaan nousi 0,2 prosenttiyksiköllä ja oli 7,4 prosenttia.

RKP:n kannatus laski 0,2 prosenttiyksiköllä 3,9 prosenttiin. Kristillisdemokraattien kannatus nousi 0,3 prosenttiyksikköllä 3,4 prosenttiin.

Utøyan tapahtumilla ei vaikutusta perussuomalaisten kannatukseen

Taloustutkimuksen tutkimuspäällikön Jari Pajusen mukaan Norjan taannoinen tragedia ei näyttäisi vaikuttaneen perussuomalaisten kannatukseen.

- Ei oikeastaan millään tavalla. Eli kannatus on ollut tällä tasolla koko tämän mittausjakson, hän sanoi.

SDP:n kannatuksessa sen sijaan näkyi Pajusen mukaan Utøyan tapahtumien jälkeen hyppäys ylöspäin, mutta se oli vaikutuksiltaan lyhytaikainen. Varsinainen nousu puolueen kannatuksessa tapahtui jo kesä-heinäkuun vaihteessa.

Yleinen suunta on Pajusen mukaan se, että hallituspuolueiden kannatus on noussut ja oppositiopuolueiden laskenut.

- Varmaan nyt kun hallitus saatiin pystyyn, niin tässä on jonkinnäköinen kuherruskuukausi menossa, hän arvioi.

Taloustutkimus haastatteli kannatusmittausta varten 2 910 suomalaista 5.heinäkuuta - 10.elokuuta. Kannatusarvion virhemarginaali on 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa. Mittari kuvaa kannatustilannetta eduskuntavaaleissa.

Tutkimuksen tekotapa ja tarkat tulokset (pdf)

Lähteet: YLE Uutiset