1. yle.fi
  2. Uutiset

"Lasta tulisi kasvattaa kiittämällä"

Lasta tulisi kasvattaa kiittämällä torumisen sijaan, toteaa Väestöliiton lastenpsykiatri Raisa Cacciatore Ylen Päivän kasvo -ohjelmassa. Hänen mukaansa jatkuva negatiivinen palaute johtaa vain ojasta allikkoon.

Kotimaan uutiset
Raisa Cacciatore päivän kasvona 12. elokuuta.
Raisa Cacciatore päivän kasvona 12. elokuuta.Yle

- Kasvatuskulttuuri on nyt suuressa murroksessa. Kovasta kurista ja väkivallan käytöstä on menty toiseen ääripäähän, jossa kaikki on sallittua, eikä mistään rangaista.

- Lapset haluavat aina vain enemmän ja enemmän, se on heidän biologinen viettinsä, joka mahdollistaa selviytymisen. On aikuisen tehtävä määrittää rajat, Cacciatore sanoo.

Cacciatoren mukaan osa Suomen lapsiperheistä voi aiempaa paremmin, mutta osa yhä huonommin. Kahtiajako on entistä näkyvämpää.

- Osa lapsista ei osaa kouluun mennessä edes alkeellisia käytöstapoja ja opettajat ovat pulassa heidän kanssaan.

- Lapsiperheet on jätetty yksin. Ne, joilla menee huonosti, annetaan mennä huonosti. Jos tämän annetaan jatkua, päädytään kohta Englannin malliin, Cacciatore toteaa. Englannin mallilla hän viittaa ilmeisesti viimeaikaisiin Britannian mellakoihin.

Hänen mukaansa lapsiperheiden hyvinvointi riippuu yhteiskunnan arvoista ja siitä, mihin rahat halutaan kohdistaa.

- Nykyaikana lapsiperheiden tukiverkko on entistä suppeampi. Ihmisten on pakko muuttaa työn perässä ja perheet ovat yhä yksinäisempiä.

Cacciatore sanoo lapsiperheiden pahoinvoinnin lisääntyneen lamojen myötä, jolloin säästöjä on tehty muun muassa kunnalliseen kotiapuun.

Pahoinvoinnin hän näkee ilmenevän muun muassa mielenterveys-, alkoholi- sekä väkivaltaongelmina.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi