Belgiassa junat kulkevat aurinkovoimalla

Belgiassa junalla matkustamisesta on tehty vielä luontoystävällisempää asentamalla aurinkopaneeleita pitkän rautatietunnelin katolle. Belgian ratahallintokeskus Infrabel ja aurinkovoimayhtiö Enfinity ovat asentaneet 16 000 aurinkopaneelia Antwerpenin ja Hollanin rajan välisen 3,4 kilometriä pitkän tunnelin katolle.

tiede

Aurinkopaneeleista saatava sähkö ei kierrä Belgian sähköverkon kautta, vaan se syötetään suoraan junien tarpeeseen. Enfinityn mukaan välikäden poistaminen laskee sähkön hintaa noin 30 prosentilla.

Aurinkopaneelit on valmistanut kiinalainen Jinko Solar -yhtiö. 16 000 aurinkopaneelin on tarkoitus tuottaa 3,3 gigawattituntia vuodessa. Se riittää 4 000 junan käyttöön vuodessa tunnelin matkalla. Kaikkea tarvitsemaansa virtaa junat eivät vielä saa auringosta.

Hintaa tunnelin päällystämiseen kertyi vajaat 16 miljoonaa euroa. Enfinity ja muut sijoittajat odottavat, että sijoitus alkaa tuottaa yhdeksän vuoden sisällä.

Nyt odotetaan aurinkoa

Auringonpaisteen suhteen kuluva kesä on ollut heikko Belgiassa, jossa heinäkuussa satoi kahtenakymmenenä päivänä ja elokuussa sadetta on saatu jo kahdeksana päivänä.

Enfinityn markkinointipäällikön Jurgen Van Dammen mukaan huono sää on otettu laskelmissa huomioon. Van Damme odottaa paneelien saavan keskimäärin 900 tuntia aurinkoa joka vuosi.

- On hyviä viinivuosia ja on hyviä aurinkovuosia, Van Damme toteaa.

Infrabel on suunnitellut myös tuulivoiman käyttöä junaliikenteessä.

Lähteet: Reuters