1. yle.fi
  2. Uutiset

Suu Kyi tapaa kannattajiaan ensimmäistä kertaa kotiarestin jälkeen

Myanmarin oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi tekee tänään ensimmäisen kotimaan matkansa kotiarestinsa päättymisen jälkeen. Päivän kestävän matkana aikana Suu Kyi matkustaa tapaamaan kannattajiaan kahdelle paikkakunnalle Yangonin pohjoispuolella. Matkan uskotaan mittaavan Suu Kyin todellista vapautta, kun valta maassa on ainakin nimellisesti siirtynyt siviilihallitukselle.

Ulkomaat
Aung San Suu Kyi vastaanottaa kannattajiltaan kukkia vieraillessaan Bagossa.
Aung San Suu Kyi vastaanottaa kannattajiltaan kukkia vieraillessaan Bagossa.EPA / Nyein Chan Naing

Edellisellä kotimaan matkallaan vuonna 2003 Suu Kyin ja hänen seurueensa kimppuun hyökättiin maata tuolloin hallinneen sotilasjuntan toimesta. Suu Kyi onnistui pakenemaan, mutta hänet pidätettiin myöhemmin ja määrättiin kotiarestiin, joka kesti seitsemän vuotta.

Suu Kyin matkaa seurataan tarkasti, sillä sen uskotaan testaavan hänen todellista vapauttaan liikkua Myanmarissa. Suu Kyi ja puolueensa seuraavat myös kansan reaktioita. Suu Kyin puoluetta ei ole vielä rekisteröity viralliseksi puolueeksi.

Myanmarissa järjestettiin viime vuonna vaalit, joiden seurauksena valta siirtyi maata 50 vuotta hallinneelta sotilasjuntalta siviilihallitukselle. Vallansiirto tapahtui virallisesti maaliskuussa. Arvostelijoiden mukaan hallitus on kuitenkin edelleen armeijan käsissä ja vain vähän on muuttunut.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi