Marxilaishallitus epäonnistui Nepalissa

Nepalin marxilainen pääministeri on eronnut. Jhalalath Khanalin eron taustalla on puolueiden välinen riita rauhansopimuksen täyttöönpanosta, mikä on jälleen johtanut hallituskriisiin Nepalissa.

Jhalalath Khanal Kuva: Narendra Shrestha / EPA

Pääministeri Khanal jätti eronpyyntönsä päivää sen jälkeen kun puolueiden neuvottelut katkesivat.

Nepalin kymmenen vuotta jatkunut sisällissota päättyi 2006. Politikot eivät ole kuitenkaan vieläkään päässeet yhteisymmärrykseen uuden perustuslain sisällöstä. Epäsopu on aiheuttanut useita heikkoja hallituskoalitioita.

Nepal oli ollut ilman pääministeriä seitsemän kuukautta ennen kuin marxilais-leninistisen UML-puolueen Khanal otti tehtävän vastaan helmikuussa.

Maolaiset taistelivat hallitusta vastaan sisällissodassa. Vuoden 2008 parlamenttivaaleissa maolaiset saivat enemmistön parlamentissa Pushpa Kamal Dahalin johdolla. Maolaisia johtanut sissipäällikkö tunnettiin paremmin taistelunimellään Prachanda, "Raivokas".

Maolaiset olivat mukana Khanalin kolmen puolueen hallituksessa. Suurin kiistakivi puolueiden välillä on ollut yli 19 000 maolaississin sulauttaminen Nepalin armeijaan, kun aiempi sotilasjohto on kieltäytynyt antamasta heille paikkojaan.