1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asuntomessuihin tutustui noin 128 000 ihmistä

Kokkolan asuntomessut yltävät kävijätavoitteeseensa. Järjestäjän mukaan messujen päätöspäivänä sunnuntaina alueeseen tutustui 4 000 - 5 000 ihmistä. Messuihin on tutustunut kuukaudessa noin 128 000 kävijää.

Kotimaan uutiset
Kokkolan asuntomessut 16. heinäkuuta.
Kokkolan asuntomessut 16. heinäkuuta.Yle

Tänä vuonna messujen teemana oli energiatehokkuus. Messualueelle nousi 131 asuntoa, joista yhdeksän kymmenestä on energiatehokkuusluokassa A.

A-luokassa lämmitykseen ja jäähdytykseen saa kulua enintään 150 kilowattituntia neliölle vuodessa. Alueella on myös neljä passiivienergiataloa, joissa kulutus on enintään 30 kilowattituntia.

Lähes kaikki asunnot myyty

Järjestäjän mukaan messujen suosio näkyy muun muassa myyntiluvuissa. Osuuskunta Suomen Asuntomessujen toimitusjohtajan Pasi Heiskasen mukaan vain 17 asuntoa on enää myymättä.

- Olemme keskittyneet joka vuosi kohtuuhintaiseen asumiseen. Tänä vuonna esimerkiksi omakotitalojen hinta vaihteli 220 000 eurosta 600 000 euroon.

Heiskanen tyrmää mediassa esitetyn kritiikin kerrostalo- ja pientaloasumisen heikosta yhdistämisestä. Kerrostalot ovat pyöreän alueen keskellä ja niistä on esteetön näkymä pientalojen pihoille.

- Tähän päädyttiin tehokkuuden nimissä ja pyöreä muoto toi lisää rantaviivaa. Kerrostaloista on merinäkymä, joka on tärkein asia ja kai kerrostaloissa pitää ikkunat olla, Heiskanen irvailee.

Ministeriltä kiitosta

Messutalojen energitehokkuutta on kiitelty. Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiurun (sd.) mielestä suunnittelussa on huomioitu hyvin muun muassa tuuliolot ja rantarakentaminen. Myös monipuolinen, eri sukupolvien asuminen saa ministeriltä kiitosta.

Heiskanen toivoo, että asuntomessuilla esitellään jatkossakin tavallista suomalaista asumista. Tämä varmistetaan muun muassa vapaamielisellä kaavoituksella.

Ensi vuonna asuntomessut ovat Tampereella. Vuoreksen alueella teemana ovat kansainvälisyys, ekologisuus ja puutarhakaupunki.

Lähteet: YLE Uutiset / Petri Manssila

Lue seuraavaksi