1. yle.fi
  2. Uutiset

Sähköautot ovat ensi vuosikymmenen juttu - nyt tulevat hybridit

Paljon kohistut sähköautot tuskin tulevat laajamittaiseen käyttöön vielä tällä vuosikymmenellä, arvioi autovalmistaja Toyota. Yhtiö keskittyykin tuomaan markkinoille nyt uusia hybridimalleja eli autoja, joissa on sekä poltto- että sähkömoottori. Myös useat muut autonvalmistajat tulevat Toyotan vanavedessä. Toyota Prius plug-in on valmistajan ensimmäinen sähkötolpasta ladattava hybridi, joka tulee myyntiin Suomessa ensi vuoden puolella.

Kotimaan uutiset
Toyotan ensimmäinen sähkötolpasta ladattava hybridi.
Yle

Autotuojat ry:n toimitusjohtajan Tero Kallion mukaan muun muassa Peugeotin mallistossa on dieselhybridi ainakin kolmena eri malliversiona. Myös Opelin valikoimissa on hybridi, ja hybridit tulevat myös dieselmoottoreihin. Esimerkiksi Volvo V60:n saa ensi vuonna dieselkäyttöisenä plug-in-hybridinä.

Toyotan mukaan sähköautot tullevat laajamittaiseen käyttöön vasta ensi vuosikymmenellä. Yhtiö pitääkin kuluvaa vuosikymmentä erityisesti hybridiautojen esiinmarssina.

- Vuoteen 2020 mennessä Toyota lupaa kaikista malleistaan myös hybridiversion, sanoo Toyota auto Finlandin toimitusjohtaja Mika Elojärvi.

Samaan aikaan kehitetään kuitenkin myös sähköautoja. Citroenin C-Zero ja Peugeotin iOn löytyvät jo kaupoista, ja Smart Electric Drive tulee myyntiin ensi vuonna. Renaultin sähköautoversio on nimeltään Fluence. Vuoden autoksikin valittu Nissan Leaf löytyy Suomen valikoimista ensi kesänä. Mitsubishin Mieviä on jo myyty joitakin kappaleita Suomessa.

- Norjassa vastaavasti autoa on myyty jo suositun VW Polon myyntimäärien verran, kertoo Tero Kallio Autotuojat ry:stä.

Norjassa sähköauton hankintaa tuetaan valtion pussista, ja Ruotsikin suunnittelee 50 000 kruunun hankintatukea "erittäin vähäpäästöisille autoille". Myös Tanska suosii vähäpäästöisiä autoja.

Autoala lobbaa kovasti vähäpäätöisyyden puolesta myös Suomessa, mutta toistaiseksi tulokset ovat olleet laihanpuoleisia. Hallitusohjelmaan on kirjattu vain että liikenteen päästöjä vähennetään muun muassa "suosimalla vähäpäästöistä ajoneuvoteknologiaa. Autoverotusta uudistetaan vähäpäästöisyys huomioiden tekniikkaneutraalisti."

Lähteet: YLE Uutiset / Risto Mattila

Lue seuraavaksi