Karilleajot tuplaantuneet Savonlinnan alueella

Järvipelastusseurojen suorittamia järvipelastustehtäviä on ollut tänä vuonna ennätysmäärä. Seurat ovat suorittaneet Etelä-Savossa tähän mennessä 100 tehtävää, joista suurin osa liittyy veneiden teknisiin ongelmiin. Tämän vuoden erityisongelma ovat kuitenkin karilleajot.

karilleajo (haaksirikot)
PV Finnkeri hinaustehtävässä Pihlajavedellä.
Savonlinnan Järvipelastajien PV Finnkeri hinaustehtävässä Pihlajavedellä. Arkistokuva.Esa Hirvonen

Etelä-Savon alueella toimii viisi vapaaehtoista vapaaehtoista järvipelastusseuraa. Suuri niistä on Savonlinnan Järvipelastajat. Seura hoitaa kaikista Etelä-Savon seuroille ohjatuista hälytyksistä yli puolet.

Tämä kesä on ollut seuralle ennätysvilkas. Eniten ongelmia ovat tuottaneet perinteiset veneiden tekniikkaongelmat, mutta tämän vuoden erikoisuus on karilleajot. Savonlinnan Järvipelastajien puheenjohtaja Esa Hirvonen kertoo, että karilleajojen lisääntyminen liittyy paitsi matalaan Saimaan pintaan, myös tekniikan tuomaan huolettomuuteen.

- Aika moni veneilijä luottaa sokeasti karttaplotterin näyttöön eikä havainnoi luontoa eikä turvaudu paperiseen merikorttiin, jossa monesti kivet on paremmin merkittynä kuin sähköisissä kartoissa.

Hirvosen mukaan ei ole kuitenkaan tarvetta palata ajassa taaksepäin ja siirtyä yksinomaan kortin käyttäjäksi.

- Merikorttia kannattaa käyttää sähköisen navigointijärjestelmien rinnalla. Sähköiset järjestelmät ovat erittäin hyviä ja helppokäyttöisiä ja sinällään luotettavia, mutta ei pidä unohtaa sitä manuaalista ja omaa havainnointia.

Lähteet: YLE Etelä-Savo