Avustajakoira noutaa postin ja riisuu sukat

Avustajakoira on liikuntarajoitteiselle tärkeä apu arjen keskellä. Suomessa avustajakoiria on koulutettu vuodesta 1994 lähtien, ja niiden kysyntä kasvaa koko ajan. Kaikille halukkaille avustajakoiria ei kuitenkaan riitä, sillä niiden koulutus vie aikaa ja on kallista.

Kotimaa
koira riisuu sukkaa
Avustajakoira Tosca auttaa emäntäänsä Niina P. Koskelaa fyysistä ponnistelua vaativissa tehtävissä.YLE Keski-Suomi

Liikuntarajoitteisten avuksi tarkoitetuista avustajakoirista on huutava pula. Tällä hetkellä niitä on Suomessa reilut 50, kun tarvitsijoiden määrä olisi moninkertainen.

Jyväskyläläinen Niina P. Koskela on yksi onnekkaista avustajakoiran saaneista. Kolmevuotias labradorinnoutaja Tosca saapui Koskelalle toukokuussa 2010.

- Hakuprosessi kesti noin puoli vuotta, kun normaalisti aikaa menee kahdesta kolmeen vuotta, Koskela kertoo.

Koira tukee fyysisesti ja henkisesti

Koskela vammautui yhdeksän vuotta sitten työtapaturman seurauksena. Lääkärin hoitovirheen vuoksi nuori merikapteeni sai neurologisen vamman, joka muun muassa haittaa toisen jalan toimintaa. Vamman vuoksi liikkuminen on vaikeaa ja hänen oli luovuttava työstään.

Tosca on helpottanut 34-vuotiaan Koskelan elämää valtavasti. Sen tehtäviin kuuluu muun muassa ovien avaaminen ja sulkeminen, kännykän noutaminen, pyykkien laittaminen koneeseen ja niiden ottaminen sieltä, vetoketjujen avaaminen, sukkien riisuminen ja jopa postin noutaminen laatikosta.

- Eniten Tosca on auttanut minua kävelemisessä, koska se kulkee tuossa vammapuolella. Kävelyni on korjaantunut ihan hirveästi Toscan avulla, Koskela kertoo.

Arjen askareiden lisäksi avustajakoira on myös tärkeä henkinen tuki. Jo tieto siitä, että Tosca oli tulossa, piristi ja motivoi Koskelaa uudella tavalla.

- Ajanlasku lähti täydellisesti liikenteeseen uudestaan minun elämässäni siinä vaiheessa, kun Tosca tuli. Koira sosiaalistaa ihmistä. Olen kokenut, että koiran kautta minut on hyväksytty takaisin yhteiskuntaan.

Myös kaupungilla liikkuminen on koiran kanssa helpompaa. Kun aiemmin ihmiset saattoivat epähuomiossa kävellä päin, raivaa Tosca tilaa sen verran, ettei kukaan vahingossa tönäise sen emäntää.

- Uskaltaudun liikkumaan jopa niihin aikoihin, kun muutkin ihmiset ovat liikenteessä. Minun ei enää tarvitse mennä kauppaan iltaisin tai öisin.

Avustajakoira ei ole opaskoira

Niina P. Koskelaa luullaan usein virheellisesti näkövammaiseksi, koska hän liikkuu avustajakoiran kanssa. Sokeita auttava opaskoira ja avustajakoira ovat kuitenkin eri asioita. Kun opaskoiralla on yksi tehtävä, näkövammaisen opastaminen, on avustajakoiralla tehtäviä paljon enemmän.

Avustajakoiran tunnistaa sinivalkoisesta merkistä, jossa on pyörätuolin kuva.

Yksi yhteinen piirre niillä kuitenkin on: kumpaakaan ei saa häiritä töiden aikana.

Rahoitus huonolla tolalla

Opaskoiria koulutetaan huomattavasti avustajakoiria enemmän, sillä niiden koulutuksen rahoittaa sairaanhoitopiiri.

Avustajakoirakoulusta Varsinais-Suomen Kemiöstä valmistuu vain 4 - 7 koiraa vuosittain. Invalidiliiton kautta koiraa hakee kuitenkin 30 - 40 liikuntarajoitteista joka vuosi.

Avustajakoiran kouluttaminen kestää kaksi vuotta ja maksaa 17 500 euroa koiralta. Tällä hetkellä rahoitus on Raha-automaattiyhdistyksen, yritysten, säätiöiden ja yksityisten henkilöiden lahjoitusten varassa.

Avustajakoira-yhdistyksen tavoitteena onkin saada avustajakoirat samalle viivalle opaskoirien kanssa.

- Yhdessä opaskoirayhdistyksen kanssa olemme yrittäneet hyvin paljon vaikuttaa sosiaali- ja terveysministeriöön, jossa asetus lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälinepalvelusta on nyt ajankohtainen. Meidän tavoitteenaamme on saada sekä avustajakoirat että opaskoirat tämän asetuksen piiriin. Tavoitteenamme on saada rahoitus kuntoon, jotta voimme kehittää toimintaa, sanoo Avustakoira ry:n puheenjohtaja Pekka Hätinen.

Lähteet: YLE Keski-Suomi / Emilia Mölsä