1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Perämeren nahkiaiskantoja elvytetään

Nahkiaiskannat halutaan palauttaa huippuvuosien kukoistukseen. Perämeren nahkiaisten määrää pyritään kasvattamaan muun muassa parantamalla niiden elinolosuhteita.

luonto
Kalle Niskala / YLE

Nahkiaisten määrä romahti vuosituhannen vaihteessa, minkä jälkeen saalismäärät ovat asettuneet selvästi pitkän ajan keskiarvon. Tarkkaa syytä nahkiaisen saalismäärien romahdukseen ei tiedetä, mutta yksi suurimmista syistä kantojen pienentymiseen löytyy heikentyneistä elinolosuhteista. Nahkiaiskantojen palauttaminen huippuvuosien tasolle vaatii voimakkaita toimenpiteitä.

- Jo tällä hetkellä ovat käytössä nahkiaisten ylisiirrot ja toukkaistutukset. Nahkiaisten elinympäristöjen kunnostaminen on kuitenkin keskeinen asia kantojen elvyttämisessä, sanoo hydrobiologi Outi Koski.

Miljoonan euron bisnes

Viime vuoden nahkiaissaaliit olivat kohtuullisen hyvät ja tästä vuodesta odotetaan samankaltaista. Suomen vuosisaalis oli viime vuonna 600 000-800 000 kappaletta, joista valtaosa pyydetään Kokkolan ja Tornion väliseltä alueelta. Vähittäiskaupan arvo on noin miljoona euroa vuodessa, josta pyytäjille jää 400 000-500 000 euroa.

- Monille pyytäjille nahkiaisesta tulee hyvinkin merkittävä lisätulo vuosittain. Kysyntää olisi nahkiaismarkkinoilla enemmän kuin on tarjota. Nahkiaisia on jouduttu tuomaan jonkin verran jopa Virosta saakka, Koski toteaa.

Toimenpiteitä tarvitaan

Nyt nahkiaisten tulevaisuutta turvaamaan on käynnistetty "Nahkiainen ennen, nyt ja tulevaisuudessa" -hanke. Hankkeen tavoitteena on aikaansaada konkreettisia toimia nahkiaiskantojen, -saaliiden ja nahkiaisen kaupallisen toiminnan kehittämiseksi.

- Rannikolla nahkiaisen merkitys on erittäin suuri kulttuurisesti ja taloudellisesti. Jos nahkiainen jätetään oman onnensa nojaan, voi olla että Perämeren nahkiaiskannan koko supistuu entisestään. Mutta jos nyt toimitaan ripeästi, niin uskon että nahkiaisen tulevaisuus voi olla valoisa, ja herkkua saadaan ruokapöytiin jatkossakin, Outi koski sanoo.

Hankkeen taustalla ovat Etelä- ja Pohjois-Iin kalastuskunnat, Perämeren Kalataloustyöryhmä, Perämeren Kalatalousyhteisöjen Liitto ja Kainuun Ely-keskus.

Lähteet: YLE Oulu / Tuomas Hirvonen

Lue seuraavaksi