Palkkatöissä omassa keittiössä

Moni bloggaaja haaveilee tienaavansa verkkoon tuottamallaan sisällöllä. Hellapoliisi -sivuston perustanut Kati Jaakonen lopetti vuosi sitten päivätyönsä suurtalouskokkina ja keskittyi bloginsa tuomiin mahdollisuuksiin.

blogit
YLE

Kati Jaakosen keittiön pöydällä nököttävän vaaleanpunaisen kannettavan sisuksista lähtee ateriaehdotuksia viikottain lukuisalle suomalaiselle perheelle. Viikon ruokalista, jonka Jaakonen tarjoilee blogissaan, on yksi monista palveluista, jotka tuovat Jaakosen omaan pöytään leivän.

Jaakonen perusti Hellapoliisi -bloginsa 2005. Sivustolla on kuukausittain jo 170 000 kävijää. Harrastuspohjalta lähteneestä blogista on tullut kuudessa vuodessa Jaakosen päätyö. Viime vuonna hän uskaltautui hylkäämään palkkatyönsä päiväkotien ja vanhainkotien keittiöissä.

Tiskaaja ja tuotesuunnittelija

Jaakonen on mielestään ajautunut päätoimiseksi bloggaajaksi.

- Ei ollut mitään tavoitteita. En tavoitellut aluksi rahaa, vaan perustin blogin oikeastaan auttamisen halusta. Minusta oli kiva kertoa ihmisille, kuinka arjesta voi selvitä helposti tekemällä hyvää ruokaa. Ensimmäisten parin vuoden aikana ainoa asia, minkä sain lukijoilta, oli pussillinen kuivattuja sieniä.

Jaakosen tienestit koostuvat monesta osasesta. Hän laatii reseptiikkaa yrityksille ja lehdille, ottaa tuotekuvat ja kirjoittaa reseptikirjoja. Yritysyhteistyö on paisunut vuosien varrella. Sen näkee blogissa olevien mainosten määrästä.

- Isosti tässä saa tehdä töitä palkkansa eteen. Yrityksessä näitä hommia hoitaisi luultavasti usea ihminen. Minä kehittelen reseptit, laitan ruuat, tiskaankin. Lisäksi olen kirjoittanut kahden vuoden aikana seitsemän kirjaa.

Naapurit koemaistajina

Kun työpaikka on kotona, toimii oma keittiö koekeittiönä. Kaikki mitä Jaakosen keittiössä valmistetaan, päätyy linssin eteen.

- Astioita on enemmän kuin tavallisessa kotikeittiössä, samoin kuvauskankaita.

Neljän lapsen äiti Jaakonen nauraa, ettei perhettä enää kiinnosta reseptikokeilut. Maisteluraati onkin laajentunut naapurustoon.

- Meidän työt vain huitelee tuosta keittiön ohi, ei heitä enää hetkauta. Herkuttelun tulokset alkavat ikävä kyllä näkymään, joten ehkä naapureista pitäisi saada nyt myös lenkkiseuraa.

Ruokablogien suurin hypetys on Jaakosen mukaan jo koettu.

- Kaikille ei lukijoita riitä. Olen huomannut, että on paljon bloggaajia, jotka hinkuvat lyövänsä läpi. Rahan tekeminen ei kuitenkaan ole helppoa. Ei riitä, että osaa tehdä maailman parhaimpia kakkuja. Täytyy hallita muitakin asioita ja pitää oma linjansa.

Lähteet: YLE Helsinki