1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. veneet

Kaikilla veneilijöillä ei ole radioluvat kunnossa

Veneiden meri-VHF-radioiden luvissa on ilmennyt puutteita pääkaupunkiseudulla. Viestintävirasto ja Venepoliisi ovat valvoneet radiolupia tänä kesänä normaalia tehostetummin. Tarkastetuista veneistä kolmanneksen lupa-asioissa on ollut huomautettavaa.

Ari Caselius (keskellä) tarkastaa turkulaisen ammattiveneilijän lupapapereita. Kuva: YLE

Veneiden radiolupia on tänä kesänä syynätty normaalia enemmän, erityisesti pääkaupunkiseudulla. Tehotarkastuksista varoitettiin jo heti kesän alussa, jotta veneilijöillä oli mahdollisuus laittaa asiansa kuntoon.

Keskiviikon tarkastusreissulla Viestintäviraston tarkastaja Ari Caselius tähyää merelle ja kertoo bongaavansa tarkastukseen joutuvat veneet antennien perusteella.

Tarkastukseen päätyy turkulainen vene.

- Siellä oli radiolupa kunnossa, se sattui olemaan ammattiliikenteen alus. Pikkuinen puute oli, että pätevyystodistusta ei ollut mukana, mutta sen olemassaolo selvitetään vielä jälkeenpäin, sanoo Caselius tarkastuksen jälkeen.

Kolmasosalla puutteita luvissa

Ammattiliikenteen aluksissa meri-VHF-radiopuhelin on pakollinen, mutta huviveneilijän ei tarvitse sellaista hankkia. Jos veneessä kuitenkin on radiopuhelin, on radioluvan lisäksi oltava mukana henkilökohtainen pätevyystodistus, joka oikeuttaa taajuuksien käyttöön.

Kesän aikana tehdyissä tehotarkastuksissa monelta veneilijältä on puuttunut joko radiolupa tai pätevyystodistus tai jopa molemmat, tarkastaja Caselius paljastaa.

- Tällä melko pienellä otannalla on ehkä liian aikaista vetää johtopäätöksiä, mutta yllättävän paljon on ollut puutteita, isompia ja pienempiä. Ehkä noin 30-40 prosentilla tarkastetuista veneistä on löytynyt jotakin huomautettavaa.

Viranomaisten yhteistyö on radiolupien valvonnassa välttämätöntä. Viestintävirastolla ei ole omaa kalustoa eikä poliiseilla välttämättä aina aikaa lupien tarkastamiseen. Lisäksi vain poliisilla on oikeus veneiden pysäyttämiseen ja mahdollisten sakkojen kirjoittamiseen. Niiden jakamista harkitaan kuitenkin aina tapauskohtaisesti, sanoo Venepoliisin ylikonstaapeli Jarmo Niininen.

- Jos puhtaasti havaitaan, että se on tietämättömyyttä tai asiaa ei ole oikein ymmärretty, niin silloin annetaan huomautus. Jos taas on selkeästi kyse tahallisesta laiminlyönnistä, niin sitten se on sakkorangaistus.

Muut varusteet pääosin kunnossa

Tehotarkastusten yhteydessä poliisi hoitaa myös muut rutiinitarkastukset. Tänä kesänä veneilijöiden kunto on ollut pääosin hyvä, pelastusliivejä on ollut riittävästi ja muutkin varusteet ovat olleet valtaosin kunnossa.

- Sammuttimissa on ehkä eniten puutteita. Sammutin on usein veneessä mukana, mutta on unohdettu, että se pitäisi katsastaa vuosittain, Niininen kertoo.

Viestintävirasto ja Venepoliisi tekevät Helsingin edustalla vielä tällä viikolla kesän viimeisiä tehotarkastuksia.