Sienisokeriyliherkkyys aiheuttaa vatsanväänteitä

Yllättääkö sieni-illallisen jälkeen tuskaisen polttava, närästystä muistuttava vatsakipu? Jotkut saavat sienistä voimakkaita vatsanväänteitä. Kyse voi olla trehaloosi-intoleranssista eli sienisokeriyliherkkyydestä.

Kuva: YLE / Mauri Korhonen

Trehaloosi-intoleranssi on yleisin syy sienien aiheuttamaan mahakipuun.

- Trehaloosi-intoleranssi muistuttaa laktoosi-intoleranssia. Sienissä on pitkäketjuisia sokereita, jotka aiheuttavat joillekin ihmisille oireita koska kehon entsyymit eivät voi pilkkoa sienisokereita, Jyvässeudun sieniseuran aktiivi Tapio Uutela selventää.

Trehaloosi-intoleranssia ei kannata sekoittaa sieniallergiaan. Trehaloosi-intoleranssi eli sienisokerin imeytymishäiriö on vaiva, joka ilmenee ruoansulatuselimistön kyvyttömyytenä hajoittaa trehaloosia eli sienisokeria.

Aina vatsanpurut eivät kuitenkaan ole seurausta trehaloosi-intoleranssista, vaan vatsansa voi saada sekaisin myös väärin valmistetuilla sienillä. Joillekin esimerkiksi paistetut sienet aiheuttavat vatsanväänteitä, mutta kuivattuja sieniä voi syödä mielin määrin.

- Eräs tuttavani söi raakaa punikkitattia ja sai siitä todella voimakkaita vatsakipuja. Jotkut sienet raakana tai huonosti paistettuna voivat aiheuttaa mahakipua mutta kunnolla paistettuna ei mitään ongelmaa, Tapio Uutela sanoo.