Töölönlahden vesi kelpaa kuutamouintiin

Töölönlahden veden laatu on parantunut. Lahtea on kunnostettu vuodesta 2006 lähtien johtamalla sinne merivettä Humallahdelta Töölön edustalta. Maanantaina Töölönlahdella uidaan taas kuutamossa.

Töölönlahti toukokuussa 2010. Kuva: YLE Helsinki

Töölönlahden rannassa, lähellä vesialueen Helsinginkadun puoleista rantaa vihertää. Rannan lähellä ei kuitenkaan lillu levää vaan kasvillisuus voi kertoa veden laadun parantumisesta.

- Viimeisen parin vuoden aikana, kun meillä on ollut tämä juoksutushanke, lahden vesi on kirkastunut. Pohjasta pintaan kasvavia uposkasveja on paljon enemmän, vesistötutkija Ville Karvinen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta selittää.

Töölönlahteen on jo vuosia johdettu merivettä entisen jätevesitunnelin kautta. Ravinteiden määrä lahden vedessä on vähentynyt huomattavasti ja kunnostusta jatketaan ainakin pari vuotta.

Lahden kunnossa riittää kuitenkin petrattavaa. Vielä viime vuosisadan alkupuolella Töölönlahteen dumpattiin sekä asutuksen että tehtaiden jätevesiä. Menneiden vuosien ravinteet ja myrkyt ovat painuneet lahden pohjakerroksiin. Tuulisella säällä vesi lähtee liikkeellä ja nostaa vanhoja ravinteita takaisin merenlahteen.

- Lahteen ei ole vuosiin laskettu jätevesiä. Kaduiltakaan ei pääse enää tulemaan juuri valumavesiä. Kaikki ravinteet, jotka vapautuvat, ovat meren pohjasedimentistä.

Töölönlahden pohjassa lepää raskasmetallien lisäksi runsaasti erilaista roskaa ja romua.

Kuutamouinnille maanantai-iltana

Vaikka Töölönlahden vesi on uimakelpoista, virallista uimarantaa lahdesta ei ole ainakaan vielä tulossa.

Uimatapahtumia lahdella on kuitenkin järjestetty vuosien ajan. Maanantai-iltana uidaan kuutamossa jo 13. kerran.

Puoli yhdeksältä illalla alkavan tapahtuman tarkoitus on kiinnittää kaupunkilaisten huomio lahden kuntoon.

Uintitempaus veti viime vuonna Töölönlahdelle noin 200 uimaria.