1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokkolan asuntomessut nappisuoritus

Sunnuntaina päättyneiden Kokkolan asuntomessujen järjestäjät hyrisevät tyytyväisyyttään. Paluu arkeen on alkanut ja aluetta siistitään asuinkäyttöön. Järjestäjien mukaan messut lisäsivät Kokkolan tunnettuutta ja alueen yritysten myynti kasvoi.

messut
Kaksi miestä purkaa Kokkolan kaupungin asuntomessutelttaa messujen päättymisen jälkeisenä päivänä.
YLE / Kalle Niskala

Vaikka Kokkolan asuntomessujen kävijämäärä ei yltänyt aivan projektipäällikön henkilökohtaiseen tavoitteeseen, yhteen enemmän kuin Vaasan messuilla, hymy oli messujen päättymisen jälkeisenä päivänä herkässä.

- Kun kävijätutkimuksessa olemme saaneet erittäin hyvää palautetta, joissa vastaajat ilmoittavat olevansa joko tyytyväisiä tai erittäin tyytyväisiä, niin parempi 130 000 erittäin tyytyväistä kuin 160 000 vähemmän tyytyväistä, sanoo projektipäällikkö Touko Rauma

Messualueen erikoinen pyöreä kaava, kaikkien asumismuotojen, kokojen ja materiaalien sekä energiatehokkuuden esittelyt ovat herättäneet kiinnostusta sekä valtakunnallisesti että jopa kansainvälisesti.

- Kun itse tulin tähän 2008 toukokuussa ja seisoin tuossa keskusaukiolla nilkkoja myöten savessa, niin hiukan etäiseltä tuntui, että kolmen vuoden päästä tässä on asuntoalue. Onnistuimme lopulta kaikessa, myhäilee Rauma.

- Olo on todella helpottunut ja iloinen.

Käyttökulubudjetti yli miljoona euroa

Kokkolan kaupunki varasi asuntomessujen palkkoihin ja muihin käyttömenoihin neljän vuoden ajalle enintään puolitoista miljoonaa euroa.

- Näin on, ja bruttopanostus yhtä vierailijaa kohti on ollut viisi euroa, sanoo Kokkolan kehitysjohtaja Jarmo Nissi.

Kokkolassa asiakkaille ilmaiset bussit ja oppaat veivät väkeä messualueelle ja sieltä kaupungin keskustaan.

- On arvioitu, että messuvieraat jättävät paikkakunnalle 14-16 miljoonaa euroa, ja se varmaan pitää nytkin paikkansa, arvioi Nissi.

Erikoisliikkeille kesän piristysruiske

Erikoisliikkeet, kuten käsityö- ja sisustusliikkeet ovat mielissään uusista asiakkaista polttoainemyyjien, ravintoloiden ja majoituspaikkojen ohella.

Yrittäjä Jyrki Tiainen Käsityöliike Katariinasta arvioi, että yrityksen liikevaihto on tuplaantunut asuntomessujen aikana.

- Se on kyllä tyydyttänyt meitä erittäin paljon, ja voidaan sanoa, että on ollut tavoitteessa ja paljon ylikin.

Kokkolan kaupunki, kehitysyhtiö ja yritykset loivat messuille markkinointimallin, johon kuului yritystori messuilla ja kuljetukset kaupunkiin.

- Ymmärtääkseni tämä on onnistunut jopa niin hyvin, että on ajateltu viedä tätä konseptia Kokkolan ulkopuolelle, ei pelkästään tänne tapahtumiin, kertoo Tiainen.

Lähteet: YLE Keski-Pohjanmaa / Helena Mehtälä

Lue seuraavaksi