Tammerkosken pohjasta pelastetaan kaloja ja putsataan polkupyöriä

Tammerkosken pohja on jo lähes paljas patoporttien sulkeuduttua maanantaina aamukuudelta. Frenckellin patomuurin uusimistyön vuoksi tyhjennettävä kanava kuivuu nopeasti. Tavoitteena on pitää Keskikosken voimalaitoksen pohja kuivana viikon ajan.

Tammerkoski
Polkupyörä Tammerkosken pohjalla.
YLE / Petri Aaltonen

Frenckellin vanha patomuuri uusitaan turvallisuussyistä. On harvinaista, että kosken uoma on näin pitkään kuivana. Kanava saattaakin houkutella luvattomia seikkailijoita. Projektipäällikkö Seppo Tattari muistuttaa, että Tammerkosken pohja on työmaa-aluetta ja sinne on pääsy kielletty.

Patomuurin uusimisen aikana Tampereen kaupunki siistii kosken pohjaa. Saarroksiin jääneiden kalojen lisäksi pohjasta löytyy lähinnä polkupyöriä. Kalat pelastetaan ämpärillä Pyhäjärveen. Polkupyörät ovat sen verran huonokuntoisia, että niiden kohtalona on päätyä romuttamolle.

Patoportit on tarkoitus avata jälleen ensi viikon maanantaiaamuna. Kuluvan viikon aikana kosken pohjassa paiskitaan töitä ympäri vuorokauden.

Mikäli huoltotyöt jäävät kesken eikä Näsijärven pinta ole noussut yli tason 95,25 metriä, voidaan patoportit pitää alhaalla hieman pitempäänkin. Toisaalta, mikäli viikosta tulee sateinen ja Näsijärven pinta nousee yli hälytysrajan, keskeytetään työt toistaiseksi ja vesi päästetään koskeen.

Lähteet: YLE Tampere