1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Malin sotilasjuntta ja Länsi-Afrikan talousyhteisö yhteisymmärrykseen

Malin sotilasjuntta ja Länsi-Afrikan talousyhteisö ECOWAS ovat sopineet suunnitelmasta, joka tähtää sotilasjuntan luopumiseen vallasta ja perustuslain palauttamiseen. Sotilasjuntta vaatii vastineeksi sitä, että vallankaappauksen takana olevia henkilöitä ei rangaista ja Malia vastaan asetetuista pakotteista luovutaan.

Malin sotilasjuntan kapteeni Amadou Sanogo (toinen oik.) alaistensa ympäröimänä Katin sotilasleirissä lähellä Bamakoa viime maanantaina. Kuva: STR / EPA

Valta annettaisiin väliaikaisesti parlamentin puhemiehelle Diouncounda Traorelle, joka muodostaisi väliaikaisen hallituksen, järjestäisi vaalit ja valvoisi maan pohjoisosan kriisiä.

Sopimuksessa ei kuitenkaan määritellä sitä, milloin sotilasjuntan kapteeni Amadou Sanogo siirtyisi sivuun, milloin valta annettaisiin väliaikaiselle johtajalle ja kauanko väliaikaisen hallinnon kausi kestäisi. Siinä ei myöskään kerrota, mikä rooli sotilasjuntalla tulisi olemaan.

Suunnitelman ovat allekirjoittaneet sotilasjuntan kapteeni Amadou Sanogo ja ECOWAS-neuvottelija Djibril Bassole.

Länsi-Afrikan maat ovat pyrkineet painostamaan junttaa luopumaan vallasta ja palauttamaan järjestyksen Maliin.

Tieto sotilasjuntan ja ECOWASin yhteisymmärryksestä tuli vain hetki sen jälkeen, kun talousyhteisö teilasi maan pohjoisosassa taistelevien tuaregikapinallisten itsenäisyysjulistuksen. Tuaregikapinalliset julistivat Malin pohjoisen Azawadin alueen itsenäiseksi perjantaina. Julistuksen ovat torjuneet muun muassa Afrikan unioni ja EU.

ECOWAS myös varoitti tuaregikapinallisia, että tarvittaessa se voi käyttää myös voimakeinoja varmistaakseen Malin alueellisen koskemattomuuden.

Malissa tehtiin sotilasvallankaappaus maaliskuussa, kun osa armeijan sotilasta oli tyytymättömiä resursseihinsa taistelussa kapinallisia vastaan. Vallankaappaus aiheutti sekasortoisen tilanteen, jota tuaregikapinalliset ovat hyödyntäneet.