Pohjanmeren öljyputkivuoto tuplaantui

Pohjanmeren öljyputkivuoto on paljastunut aiempaa laajemmaksi. Öljy-yhtiö Shellin mukaan öljyputkestä vuotikin kaksinkertainen määrä öljyä. Skotlannin rannikolla olevasta putkesta on päässyt mereen kaikkiaan 216 tonnia eli 1 300 tynnyriä öljyä.

luonto
Öljynporauslautta
EPA / Royal Dutch Shell

Sunnuntaina Shellin arvio oli vielä 100 tonnia ja 750 tynnyriä. Öljyä vuotaa edelleen mereen. Shellin mukaan putkivuoto on kuitenkin saatu hallintaan.

Skotlannin ympäristöviranomaiset vaativat Shelliltä avoimempaa tiedottamista öljyonnettomuudesta, kertoo BBC. Putki ehti vuotaa öljyä kaksi päivää, ennen kuin yhtiö julkisti asian perjantaina. Myös Greenpeace ja Britannian lintujensuojelujärjestö ovat arvostelleet Shellin niukkaa tiedotuslinjaa onnettomuudesta. Ympäristöjärjestöt pelkäävät Pohjanmeren lintujen olevan vaarassa vuodon takia.

Britannian ympäristöhallinto pitää vuotomäärää huomattavana maan ja Euroopan mittakaavassa. Vuoto on suurin sitten vuoden 2000, jolloin mereen pääsi 500 tonnia öljyä.

Öljylautta kelluu noin 180 kilometrin päässä Aberdeenista ja se on noin 37 neliökilometrin kokoinen.

Sekä Shell että Britannian viranomaiset vakuuttavat, että öljylautta ei huuhtoudu rannikolle, vaan se tulee hajoamaan mereen. Yhtiöllä on myös valmiina välineitä ja öljyä hajottavaa ainetta, joita käytetään tarvittaessa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters