Kirja: Muotisuunnittelija Coco Chanel oli natsien vakooja

Ranskalainen muotisuunnittelija Coco Chanel oli natsien vakooja Ranskan miehityksen aikana, esittää tiistaina Yhdysvalloissa julkaistu kirja. Kirja valottaa Chanelin suhdetta natsiupseeri, paroni Hans Günther von Dincklageen ja muotisuunnittelijan osuutta salaisissa tehtävissä toisen maailmansodan aikana.

kulttuuri

Hal Vaughanin kirjoittama Sleeping with the Enemy: Coco Chanel's Secret War kertoo Coco Chanelin kaksoiselämästä toisalta muotisuunnittelijana, toisaalta osana natsi-Saksan tiedustelukoneistoa. Kirjassa paljastetaan, kuinka ja miksi hänet värvättiin useisiin vakoilutehtäviin ja kuinka hän välttyi pidätykseltä Ranskassa sodan jälkeen.

Kirjassa kerrotaan muös, että Chanelin rakastaja von Dincklange oli "natsien mestarivakooja". Kirjan mukaan hän "johti Välimeren ja Pariisin alueen vakoojaverkostoa ja raportoi suoraan natsien propagandaministerille Joseph Göbbelsille".

Chanel oli kirjan mukaan "raivokkaan antisemiittinen", vaikka toisaalta se ei kirjan mukaan ollut mitenkään poikkeuksellista vaikutusvaltaisten henkilöiden parissa miehityksen aikaan 1940-44.

Coco Chanel muutti Sveitsiin sodan jälkeen pakoon natsimainettaan, mutta palasi vuosien kuluttua takaisin Pariisiin. Häntä ei koskaan tuomittu yhteyksistään. Chanel kuoli 1971.

Lähteet: AFP