1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tomas Häyry Vaasan kaupunginjohtajaksi

Vaasan kaupunginvaltuusto valitsi maanantai-iltana selvällä äänienemmistöllä uudeksi kaupunginjohtajaksi Tomas Häyryn. Häyry sai vaalissa 34 ääntä, kun toiseksi tullut Lauri Tanner jäi vain 11 ääneen. Vaasan edellinen kaupunginjohtaja erosi virastaan alkuvuonna talousepäselvyyksien takia.

Kotimaan uutiset
Vaasan valtuusto valitsemassa Tomas Häyryä kaupunginjohtajaksi 15.8.2011.
YLE / Mari Latva-Karjanmaa

Valtuustoryhmien äänestystä edeltäneissä puheenvuoroissa Häyryn valintaa perusteltiin muun muassa hänen kokemuksellaan. Lisäksi korostettiin paikallistuntemusta. Häyry on hoitanut virkaa vt. kaupunginjohtajana.

Kaupunginjohtajavaali suoritettiin suljettuna lippuäänestyksenä.

Kaupunginjohtajaäänestyksessä Tomas Häyryn lisäksi ehdokkaina olivat Anna-Kaisa Pusa, Kaj Suomela ja Lauri Tanner. Heistä Tanner sai 11, Suomela 4 ja Pusa 2 ääntä.

Kaupunginjohtajan palkan määrästä päättää kaupunginhallitus.

Taustalla edellisen kaupunginjohtajan ero

Vaasan edellinen kaupunginjohtaja Markku Lumio jätti eroanomuksensa helmikuussa. Luottamuspula Vaasan kaupunginhallituksen ja Lumion välille syntyi muun muassa Tikanojan taidekodin ja Kuntsin modernin taiteen museon talousepäselvyyksien yhteydessä todetuista asioiden peittelyistä.

Kaupungin sisäinen tarkastaja toimitti vuosina 2005-2009 yli kaksikymmentä raporttia kaupunginjohtaja Lumiolle. Osa raporteista on viety eteenpäin kaupunginhallitukselle ja johtanut toimenpiteisiin, osa ei.

Lumion eron jälkeen hänen toimistaan on tehty massiivinen tilintarkastus. Kaupungin tarkastuslautakunnan tarkastuksessa esiin nousivat muun muassa Lumion alkoholihankinnat, kotiedustus ja henkilökohtainen S-etukortin käyttö. Poliisi on käynnistänyt Lumion toimista esitutkinnan. Lisätietoja esitutkinnan edistymisestä on luvassa vasta syyskuussa.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi