1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oikeuskansleri: Lääkeyhtiöiden rahoitus voi heikentää THL:n luotettavuutta

Oikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen saama tutkimusrahoitus lääkeyhtiöiltä voi heikentää yleistä luottamusta laitoksen viranomaistoimintaan. Jonkka ei kuitenkaan löytänyt huomautettavaa THL:n sikainfluenssarokotteen hankintamenettelystä.

Kuva: Tuuli Liekari / Yle

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka sai yhteensä 50 sikainfluenssarokotetta koskevaa kantelua. Kanteluissa arvosteltiin muun muassa sitä, ettei rokotehankintaa kilpailutettu ja epäiltiin rokotteen valmistaneen lääkeyhtiön GlaxoSmithKlinen THL:lle antaman tutkimusrahoituksen vaikutusta rokotteen hankintapäätökseen.

Jonkan mielestä sosiaali- ja terveysministeriö joutui toimimaan tilanteessa, jossa kenelläkään ei ollut varmaa tietoa influenssan vaarallisuudesta ja tautitilanteen etenemisestä. Tämän vuoksi kilpailutus voitiin jättää väliin.

Jonkan mukaan rokotehankintaa valmistelleet eivät olleet esteellisiä. Oikeuskansleri kuitenkin muistuttaa, että virkamiesten esteellisyydestä herää helposti epäilyksiä ja sen vuoksi olisi hyvä arvioida, miten osallistuminen lääketeollisuuden järjestämiin tilaisuuksiin tulevaisuudessa hoidetaan.

Oikeuskansleri on toimittanut havaintonsa sosiaali- ja terveysministeriölle ja pyytänyt sitä ilmoittamaan mahdollisista toimenpiteistä viimeistään 30. maaliskuuta 2012.