Merkel ja Sarkozy puivat eurokriisiä Pariisissa

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy keskustelevat tiistaina Pariisissa keinoista euroalueen taloushallinnon vahvistamiseksi. Kaksikko käy läpi keinoja, joilla euroalueen velkakriisit voitaisiin jatkossa välttää.

velkakriisit
Nicolas Sarkozy ja Angela Merkel.
Jörg Carstensen / EPA

Vaatimukset euroalueen yhteisistä velkakirjoista eli eurobondeista ovat kiihtyneet ennen tapaamista. Ajatusta vastustetaan erityisesti Saksassa.

Merkelin esikunnasta on kiistetty, että eurobondeista edes keskusteltaisiin Pariisin tapaamisessa. Myös ajatukset Euroopan väliaikaisen rahoitusvakausvälineen ERVV:n kasvattamisesta nyt sovitusta 440 miljardista eurosta on Saksassa torjuttu.

Merkel ja Sarkozy saattavat sen sijaan sopia pysyvästä euromaiden neuvostosta, joka tekisi EU:n presidentistä Herman van Rompuystä euromaiden yhteisen edustajan. Euroalueen johtajien säännöllisten tapaamisten olisi tarkoitus lisätä talouspolitiikan kurinalaisuutta jäsenmaissa.

Voimakaksikolta odotetaan kahta asiaa

Europalueen ongelmiin perehtynyt professori Paul de Grauwe sanoo, että Merkelin ja Sarkozyn pitäisi tehdä rohkeita ratkaisuja Euroopassa vallitsevan kriisitunnelman lientymiseksi. Saksan ja Ranskan olisi ilmoitettava Euroopan väliaikaisen kriisirahaston vahvistamisesta ja päätettävä yhteisen talouspolitiikan luomisesta. Leuvenin yliopistossa Belgiassa työskentelevä de Grauwe sanoo kuitenkin lähes samaan hengenvetoon, että tällaisia linjauksia tuskin saadaan Pariisissa aikaan.

Saksassa äänestäjät vastustavat lujasti minkäänlaisen yhteisvastuun kasvattamista euroalueella, koska he kokevat joutuvansa muiden hankkiman velan maksumiehiksi. Ajatus yhteisistä velkakirjoista, eurobondeista ammuttiin Saksasta jälleen viikonloppuna sinnikkäästi alas. Merkelin esikunta on vakuuttanut, ettei eurobondeista edes keskustella Pariisissa.

Todennäköisempää on, että Saksa myöntyisi paisuttamaan entisestään väliaikaista vakausrahastoa, jotta rahastossa olisi tulivoimaa jopa Italian tai Espanjan kaltaisten maiden auttamiseen. Tämäkin jäänee toistaiseksi tekemättä.

De Grauwe sanoo, että niin kauan kuin Euroopan keskuspankki EKP ostaa ongelmamaiden velkakirjoja, poliitikkojen kiire ratkaisuihin ei ole niin kova.

Myös Suomessa kuunnellaan tarkkaan Saksan ja Ranskan tapaamisen tuloksia. Suomi on Saksan tapaan vastustanut eurobondeja ja vakausrahaston kasvattamista ja vaatinut vakuuksia tuleville takuuosuuksilleen. Jos Saksa taipuisi yllättäviin linjanmuutoksiin markkinapaineessa, Suomen hallituksen vakuusvaatimukset joutuisivat entistä lujemmalle koetukselle.

Valtiovarainministeriöltä odotetaan tiistaina lisää tietoa vakuusehtojen neuvotteluista.

Lähteet: YLE Uutiset