Arabia on kerääjien himokohde

Arabian astiat ovat olleet suomalaisten arjessa jo yli 135 vuoden ajan. Käyttöesineistä on tullut vuosien saatossa myös himottuja keräilykohteita. Mielenkiintoiseksi Arabian astioiden keräilyn tekee muun muassa se, ettei edes Arabialla osata tarkkaa sanoa esimerkiksi sen tuottamien eilaisten kahvikuppien määrää.

kulttuuri
Arabian Bellis-sarjaa.
Olga Osolinin Arabialle suunnittelemaa Bellis-sarjaa valmistettiin 1960-luvulla.YLE

Porilainen meklari ja osto-ja myyntiliikeyrittäjä Eero Maja vahvistaa, että Arabia kiinnostaa keräilijöitä edelleen ja on ehkäpä se kaikkien suosituin keräilykohde. Keräilijöitä kiinnostavat erilaiset astiat sekä harvinaisemman Arabian tuotteet, kuten eläimet ja majoliikasta tehdyt tuotteet.

- Kyllä Arabiaa edelleen löytyy huutokaupoista. Ei ehkä ihan jokaisesta, mutta esimerkiksi kuolinpesien huutokaupoissa niitä vielä paljon näkee, toteaa Eero Maja.

Himokerääjillä on himokerääjien otteet

- Minulla on asiakas, jolla on 1 500 Arabian erilaista kahvikuppia.

Maitokannut maksavat maltaita

Monien kotoa saattaa aivan sattumaltakin löytyä arvokas Arabian valmistava astia. Sen hinnan määrittelyssä on kaksi hallitsevaa asiaa: esineen kunto ja leima, joka määrittää tuotteen iän. Tällä hetkellä ehkäpä kerätyin Arabian astia on maitokannu.

- Maitokannu kunto ratkaisee paljon. Jos siitä ei ole paloja pois eikä siinä ole halkeamia niin siitä maksetaan 50 eurosta aina 1 200 euroon saakka, Eero Maja kertoo.

Kannuista keräilijöiden erityisen mielenkiinnon kohteena on papukaija-kannu. Niitä valmistettiin kahta kokoa ja hinnatkin ovat kiinnostuksen mukaisia. Pienemmmästä saa pulittaa noin 500 euroa ja isommasta tonnin.

Lähteet: YLE Satakunta