Mustaparta keräsi satapäisiä yleisöjä

Torniossa ja Haaparannalla esitetyn Mustaparta-näytelmän menestys ylitti järjestäjien odotukset. Jokaisessa ulkoilmaesityksessä oli monisatapäinen yleisö ja esimerkiksi sunnuntain loppunäytös houkutteli arviolta 500-600 katsojaa.

Haaparannan kunta
Yleisöä Mustaparta-esityksessä, taustalla Iisakki ja Ella papin edessä.
Iisakki Mustaparrasta kertovan näytelmän viimeinen osa esitettiin Haaparannan Nikkalassa. Kuusiosainen kertomus huipentui yleisön herkistäneisiin häihin.YLE / Laura Holappa

Kauppaporvareita uhmanneesta Iisakki Mustaparrasta kertova kuusiosainen näytelmä esitettiin viime viikolla eri puolilla Torniota ja Haaparantaa. Ylihuomenna järjestetään vielä ylimääräinen esitys näytelmän viidennestä osasta, jota kaikki halukkaat eivät mahtuneet katsomaan.

Tiedottaja Liisa-Maria Tiihonen kertoo, että järjestäjät olivat hämmästyneitä ja kiitollisia katsojien vankasta tuesta.

- Tämä tavoitti sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät yleensä teatterissa käy, Tiihonen luonnehtii.

Hänen mukaansa ensimmäisessä näytöksessä väkeä oli noin 500 ja kahdessa seuraavassa runsaat 300. Neljättä osaa oli seuraamassa noin 500 henkeä ja viimeinen esitys kokosi Haaparannan Nikkalan satamaan arviolta 500-600 katsojaa. Lippuja näytöksiin myytiin yhteensä yli 1 500. Yksi esitys oli ilmainen.

- Iso kiitos Tornion ja Haaparannan kansoille, Tiihonen sanoo käyttäen Mustaparran ajan hengen mukaista ilmaisua.

Aurinko helli yleisöä

Myös toinen ohjaajista, projektipäällikkö Hannu Alatalo on vaikuttunut yleisömäärästä. Kuudesta näytöksestä viisi esitettiin ulkona, joten aurinkoiset säät olivat osaltaan vaikuttamassa väen suosioon.

- Kyllä me osasimme toivoa suurta menestystä, mutta takaraivossa oli pelko, että sataa ja tuulee ja yleisössä on parikymmentä henkeä, Alatalo summaa.

Alatalolla on vielä viimeinen sana sanottavana niille noin neljällekymmenelle paikalliselle, jotka olivat mukana Mustaparta-näytelmän toteutuksessa. Jatkonäytelmänä esitettävässä tarinassa oli mukana näyttelijöitä molemmin puolin rajaa.

- En voi sanoin kuvailla kiitollisuutta siitä sitoutumisesta, mihin tämä yli 40-päinen ryhmä on ryhtynyt. Ja kaikki vapaaehtoisesti. Paljon kiitoksia, Alatalo toteaa liikuttuneena.

Lähteet: YLE Perämeri