Päärynä yllätti savolaistutkijat

Kuopion Pellesmäessä sijaitsevassa koepuutarhassa on muutaman vuoden ajan kasvatettu päärynäpuita. Ensimmäisten satosyksyjen perusteella yli puolet testatuista lajikkeista kesti Suomen oloissa hyvin. Kotipihoihin soveltuvia lajikkeita on tutkija Harri Kokon mukaan lukuisia.

Kotimaa
Päärynöitä roikkuu puussa.
YLE / Anna Kumpulainen

- Päärynäpuu ei sinänsä ole hyvin kestävä, mutta suuri määrä koelajikkeista kesti kohtuullisen kovat talvet. Viime talvenakin yli 30 asteen pakkasessa puut kestivät erittäin hyvin, Kokko kertoo.

Tieto päärynäpuun niinkin kovasta kestävyydestä Savon korkeudella yllätti tutkijat. Tuhansista päärynälajikkeista Suomen sääolosuhteet kestäviä on Kuopion kupeessa löydetty lukuisia. Kokko arvioi, että moni näistä soveltuisi kotipihoihin.

- Hedelmätuotantoon jalostettuja päärynäpuita kasvaa tällä hetkellä harvojen kotien pihoilla. Suuremmista koetarhoista voisin mainita Ahvenanmaalla sijaitsevat tarhat, joissa on saatu kotimaan myyntiin päärynää muutaman vuoden ajan.

Ammattiviljelyn suhteen ollaan varovaisia

Kokon mukaan kukaan ei uskonut, että päärynäpuu voisi menestyä Suomessa, joten tästä löytynee selitys sen harvinaisuuteen. Kokeilu on aloitettu vasta viime vuosina, aivan kuten Pellesmäessä ensimmäiset istutukset tehtiin vuonna 2007. Kokon tutkimusryhmän puutarha pitää sisällään muun muassa eestiläisiä ja venäläistä alkuperää olevia lajikkeita Siperiasta ja Moskovasta.

- Siperian puut tulevat erittäin karuista ja kovista oloista, joissa on mantereisempi ilmasto. Meille on tuotu kokeiltavaksi lyhyempään kasvukauteen sopeutuvia lajikkeita. Ne näyttäisivät nyky-Suomen kesässä pölyttyvän menestyksekkäästi ja tuottavan jopa melko ison sadon, Kokko iloitsee.

Ammattiviljelyyn sopivuuden suhteen tutkija on vielä varovainen. Hän sanoo, että tämä edellyttää varmempaa käsitystä hedelmien laadusta.

- Meillä on nyt ensimmäistä kertaa samassa puussa päärynöitä 40-50 kappaletta.

Ilmaston lämpeneminen vaikuttanut

Päärynäsato kypsyy elokuun lopussa ja kausi jatkuu aina syys-lokakuun vaihteeseen. Makua on vielä hankala arvioida, mutta Kokko sanoo päärynää kehuttaneen paremmaksi kuin kaupan ulkomaiset.

- Muutama lajike on erittäin lupaava. Nyt odotellaan tämän syksyn sadon lopullista kypsymistä, Kokko odottelee.

Lämpimät kesät ovat lisänneet päärynäpuun menestymisen mahdollisuuksia Suomessa. Kokko korostaa ilmastonmuutoksen merkitystä.

- Jos kesät tästä vielä lämpenee, niin mahdollisuudet paranevat kokoajan ja viime talvien pakkasistahan päärynäpuut eivät ole moksiskaan, Kokko muistuttaa.

Lähteet: YLE Savo / Anna Kumpulainen