Nettikommentteja on hauska lukea

Lukijan on mahdollista kommentoida netissä julkaistavia juttuja entistä useammin. Kommentit monipuolistavat käsiteltyä aihetta ja usein myös vievät huomion itse jutulta, toteaa suunvuorossaan Markku Lähdetluoma.

Suunvuorot
Tämä suunvuoro vaatii selvästi kommentointia.
YLE

Tärkeä tiedejuttukin palautetaan nopeasti maan pinnalle, mikäli vain aihetta ilmenee. Tieteellisen kielen kiemuroita oiotaan surutta käytännönläheisin termein. Kapulakieltä vierastetaan.

Juttujen kommentointi palvelee paitsi toimittajakuntaa niin myös juttujen kohteita, kun lukijat kertovat mitä mieltä ovat jutusta. Hieno netin ominaisuus siis.

Valoa korviin

Esimerkiksi hiljattain Ylen nettisivuilla julkaistu tutkimus siitä miten aivot tunnistavat korvavalon kirvoitti lukijat laittamaan parastaan. Tutkimusta ja sen kaupallista sovellusta ei oltu heti valmiita pureksimatta nielaisemaan.

Tutkimuksessa kerrotaan, miten Oulun yliopiston tutkijaryhmä on tunnistanut ensimmäisenä aivojen valovasteellisten proteiinien olemassaolon ja sijainnin. Ja siitä miten ihmisaivot kykenevät tunnistamaan valon korvakäytävän kautta.

Vielä tuloksiltaan osittain keskeneräiseen tutkimukseen nojaten myydään valoa aivoille lähettäviä korvaan työnnettäviä nappikuulokkeita, joiden luvataan poistavan masennuksen kirkasvalolamppujen tavoin.

Valopäitä kulkee pitkin kaupunkia

Uutinen kirvoitti mojovia kommentteja lukijoilta. Otetaanpa muutama esimerkki:

- Romulaatikosta sattui sopivasti löytymään ledejä, patteri, piuhaa ja vastuksia. Ei kun tinaamaan tee-se-itse korvavalot. Kyllä tehosi. Nauratti meinaan niin pirusti kun röhnötin sohvalla ledit korvissa. Masennuksesta ei tietoakaan.

- Miksei sähköhammasharjan selkään ledit, sieltähän niulusta on helpompi reitti sekä verkkokalvolle että aivojen alaosaan. Samalla laitteella hoituisi aamulla sekä hampaat että mieli.

- Näitä valopäitä kulkee pilvin pimein pitkin kaupunkia ilman piuhojakin pilleripurkki kourassa.

- Niin, kyllähän aivot reagoivat myös alkoholiin, nikotiiniin, kärpässieniin tai nyrkiniskuun.

- Ihmisen ei ole tarkoitus nähdä korvalla, joten aivoilla voi olla hyviä syitä pyrkiä välttämään suora valo korvan kautta.

- Jahas, kohta on varmaan silmät selässäkin.

Siinä muutama mojova nettikommentti huumoriin puettuna. Monessa niissä piilee vinha perä ja samalla tieteen tekijät saavat välitöntä palautetta ja kenties uusia ideoitakin.

Lähteet: YLE Lahti / Markku Lähdetluoma