News of the Worldin johto tiesikin puhelinurkinnasta

Lakkautetun News of the Worldin puhelinurkintaskandaalista on paljastunut uusia yksityiskohtia. Neljä vuotta sitten puhelinurkinnasta vankeustuomion saaneen ex-toimittaja Clive Goodmanin kirjeestä käy ilmi, että lehti käytti laajasti laittomia keinoja tietojen hankintaan. Lehden ylempi johto oli myös tietoinen käytännöstä ja jopa tuki sitä.

Ulkomaat
Media piirittää Andy Coulsonia Lewishamin poliisiaseman ulkopuolella Lontoossa.
Entinen päätoimittaja Andy Coulson on kiistänyt tienneensä puhelinhakkeroinnista. Entisen toimittajan Clive Goodmanin mukaan puhelinhakkeroinnista kuitenkin keskusteltiin päivittäisissä uutiskokouksissa.EPA / Dominic Lipinski

Väite on aiheuttanut kohun Britanniassa, koska News of the World ja sen omistaja News International ovat tähän asti tiukasti väittäneet, että vain Goodman käytti puhelinurkintaa tietojen hankintaan. Myös entinen päätoimittaja Andy Coulson on kiistänyt tienneensä puhelinhakkeroinnista.

Britannian parlamentin mediakomitean tiistaina julkaiseman kirjeen tiedot kuitenkin kertovat päinvastaista. Komitea ilmoitti, että se aikoo todennäköisesti kutsua uudelleen kuultavaksi News Corporationin Euroopan toimintoja johtavan James Murdochin kysyäkseen häneltä lisää asiasta. Rupert Murdochin poika kielsi viime kuussa tienneensä lehden harjoittamasta laajasta puhelinurkinnasta.

Muutama päivä myöhemmin News of the World entinen päätoimittaja Colin Myler ja entinen lakimies Tom Crone kiistivät omassa todistuksessaan James Murdochin lausunnon.

Hakkeroinnista ei saanut puhua

Clive Goodmanin kirjoitti tuomionsa jälkeen vuonna 2007 News Internationalin henkilöstöpäällikölle vedotakseen työpaikkansa puolesta. Goodmanin kirjeestä ilmenee, että puhelinhakkeroinnista keskusteltiin päivittäisissä uutiskokouksissa laajasti. News of the Worldin tuolloinen päätoimittaja Andy Coulson myös peitteli asiaa antamalla kiellon puhua hakkeroinnista.

Goodmanin mukaan Coulson ja lehden entinen lakimies Tom Crone myös lupasivat, että hän saisi palata työhönsä, jos hän ei kytkisi lehteä tai sen henkilöstöä urkintaan tuomion lievennyshakemuksessaan. Tom Crone jätti tehtävänsä heinäkuun puolessa välissä.

Andy Coulson erosi päätoimittajan paikalta sen jälkeen, kun Goodman ja yksityisetsivä saivat vankeustuomiot. Coulson joutui jättämään pääministeri David Cameronin viestintäpäällikön tehtävät tammikuussa, kun tiedot puhelinurkinnan laajuudesta julkaistiin.

Poliisi tutkii News of the World laittomia tiedonhankintakeinoja. Lehden väitetään urkkineen poliitikkojen, julkkisten ja rikosten uhrien sekä kaatuneiden sotilaiden omaisten matkapuhelimia uutisten toivossa.

Lähteet: AP, AFP