Pohjanmeren öljyputkesta löytyi toinen vuotokohta

Öljy-yhtiö Shellin uskottavuus on joutunut tiistaina koetukselle, kun Skotlannin rannikolla melkein viikon vuotaneesta öljyputkesta on löytynyt myös toinen vuotokohta. Yhtiö jatkaa ponnisteluita pienemmän vuotokohdan tukkimiseksi.

luonto
Skotlannin viranomaisten ottama ilmakuva öljyvuodosta Pohjanmerellä.
Skotlannin viranomaisten ottama ilmakuva öljyvuodosta Pohjanmerellä.EPA / Paul Warrener / Skotlannin hallinto

Aiemmin yhtiö ilmoitti, että öljyn vuotaminen Pohjanmereen on saatu hallintaan.

Shell sai tukittua Gannet Alpha-öljynporauslautan putkessa olevan isomman vuotokohdan sulkemalla lähteen ja eristämällä öljyaltaan. Toinen pienempi vuotokohta on kuitenkin osoittautunut hankalammaksi tukkia, koska se on vaikeassa paikassa runsaan pohjakasvuston seassa ja merenalainen laitteisto on todella monimutkaista.

Shellin öljynporauksesta Euroopassa vastaava päällikkö Glen Cayley sanoo, että pelkästään vuotopaikan selvittäminen vei tästä syystä enemmän aikaa.

Shellin mukaan sen öljynporauslaitteista mereen valuvan öljyn määrä vähenee koko ajan. Tiistaina yhtiö ilmoitti, että öljyä valuisi mereen enää runsaat 300 litraa vuorokaudessa. Shellin kertoi maanantaina, että mereen ehti vuotaa runsaat 216 tonnia öljyä ennen kuin isompi vuoto saatiin tyrehdytettyä.

Cayleyn mukaan vuodosta kerrottiin Britannian viranomaisille heti, kun se oli keskiviikkona havaittu. Julkisuuteen tieto annettiin vasta perjantaina. Shelliä on arvosteltu vuodon hitaasta julkistamisesta.

Britannian viranomaiset muistuttavat, että vuoto ei ole kooltaan lähelläkään verrattavissa viimevuotiseen Meksikonlahden öljyonnettomuuteen. Paikallisesti vuoto on kuitenkin viranomaisten mukaan merkittävä.

Britannian viranomaiset uskovat Shellin tapaan, että vuotanut öljy hajoaa meressä itsestään.

Lähteet: AP