Ex-presidentti todisti Timoshenkoa vastaan

Ukrainan entinen presidentti Viktor Justshenko on todistanut entistä pääministeriään Julija Timoshenkoa vastaan kiistanalaisessa maakaasuoikeudenkäynnissä. Justshenkon mukaan Timoshenko halusi kerätä poliittisia pisteitä hyväksymällä Ukrainalle epäedullisen maakaasusopimuksen Venäjän kanssa.

Ulkomaat

Justshsenko sanoi Timoshenkon olleen vuonna 2009 valmistautumassa presidentinvaaleihin ja pakottaneen Ukrainan maakaasuyhtiön Naftogazin solmimaan Ukrainalle epäedullisen kaasusopimuksen venäläisen Gazpromin kanssa.

Justshsenkon mukaanTimoshenko halusi kerätä pisteitä lopettamalla Ukrainan ja Venäjän välillä pitkään jatkuneen kiistan, joka oli johtanut kaasutoimitusten häiriintymiseen myös Euroopassa.

Justshenko ja Timoshenko olivat keskeisiä hahmoja niin sanotussa Ukrainan oranssissa vallankumouksessa, jolla onnistuttiin estämäänä nykyisen presidentin Viktor Janukovitshin valtaannousu vilpillisillä vaaleilla vuonna 2004. Oranssin leirin riitaannuttua Janukovitsh kuitenkin valittiin Ukrainan presidentiksi vuonna 2010.

Timoshenkoa vastaan nostettua oikeudenkäyntiä on arvosteltu laajasti. Arvostelijoiden mukaan oikeudenkäynnissä on kyse Janukovitshin pyrkimyksestä poliittisena vastustajanaan tunnetun Timoshonekon vaientamisesta. Jos Timoshenko tuomitaan, häntä uhkaa kymmenen vuoden vankeus ja kielto pyrkiä julkisiin virkoihin.

Timoshenko on oikeudenkäynnin vuoksi vangittuna tuomarin määrättyä hänet esitutkintavankeuteen oikeuden halventamisesta. Myös Timoshenkon vangitseminen on nostanut voimakkaita vastalauseita. Muiden muassa Euroopan Unioni ja Yhdysvallat ovat arvostelleet vangitsemista.

Lähteet: AP, AFP, Itar-TASS