Sienisato vaihtelee rajusti paikallisesti

Sienien esiintymisessä on tänä vuonna paljon alueellisia vaihteluja. Kanta-Hämeessä Tammelan seudulla on tällä hetkellä hyvin runsaasti kesäsieniä, mutta Lopella sienisato näyttäisi jäävän heikoksi kuivuuden vuoksi. Kesäsateet vaihtelivat paikallisesti jopa muutaman kilometrin säteellä.

luonto
Punikkitatti
YLE / Timo Leponiemi

Kulunut kesä oli hyvin kuiva, minkä vuoksi syksyn sienisadosta ei odoteta kovin runsasta. Kesäsieniä kuitenkin löytyy niillä alueilla, joilla on saatu sadetta, kertoo Hämeen Luontokeskuksen ravintolayrittäjä ja sieniopastuksia vetävä Aili Kaharinen

- Kaikki kesäsienet, eli kantarellit ja haperot ovat tänä vuonna hyvin aikaisessa ja niitä on todella paljon niillä alueilla, joilla on satanut.

Kanta-Hämeessä kesäsienisadosta saadaan nauttia esimerkiksi Tammelan seudulla, jossa on ollut riittävän kosteaa. Lopella sen sijaan on ollut niin kuivaa, että sieltä kesäsieniä ei todennäköisesti löydy.

MTT:n tutkimuslaitokselta kerrotaan, että metsäsienisadon ennustaminen on tavallista vaikeampaa. Metsistä löytyy lähinnä haperoita ja tatteja.

Sateet voivat vielä pelastaa syyssienet

Syyssienien, eli rouskujen ja vahakkaiden osalta kausi on vasta alkamassa. Syyssienien sadon suhteen voi olla vielä toiveikas kaikilla alueilla. Hämeenlinnan Sieniseura ry:n puheenjohtaja Raili Saajos toteaa kaiken riippuvan nyt säistä.

- Tällä hetkellä odotellaan ennen kaikkea sadetta. Jos sitä saadaan riittävästi, saatetaan syyssieniä saada muutaman viikon kuluttua myös kuivemmillakin alueilla.

Kanta-Hämeen metsistä on säiden suosiessa mahdollista poimia koko sienien kavalkadi, metsissä kasvaa niin tatteja, rouskuja, vahakkaita kuin haperoitakin. Sienimetsällä voi käydä talven tuloon saakka, sillä esimerkiksi suppilovahveron satokausi kestää ensimmäisiin pakkasiin saakka.

Lähteet: YLE Häme