1. yle.fi
  2. Uutiset

Koulukuvista saa pulittaa jopa viisikymppiä

Lasten koulukuvat verottavat perinteisesti vanhempien kukkaroa. Tarjolla on hyvin erilaisia kuvalajitelmia, ja hinnat vaihtelevat huomattavasti. Lisähintaa kuvapaketille voi tulla kuvaamoiden kouluille tarjoamista kylkiäisistä.

Kotimaan uutiset
Valokuvaaja ottaa kaverikuvaa neljästä ystävästä.
YLE / Anna Huittinen

Kuvaamoiden kuvapaketit ovat sisällöltään hyvin erilaisia. Eniten tarjotaan lajitelmaa, jossa on kaksi kymppikuvan kokoista muotokuvaa, ryhmäkuva ja tarra-arkki. Myös hinnat vaihtelevat huomattavasti. Tämä käy ilmi Lounais-Suomen aluhallintaviraston tekemästä valtakunnallisesta hintavertailusta.

Vertailun mukaan kuvapaketista voi joutua maksamaan kalleimmillaan 51 euroa, halvimmillaan sen voi lunastaa noin 11 eurolla. Keskihinta on runsaat 22 euroa.

Vanhemmat maksavat lisäeduista

Kuvaamoiden tarjouksiin kuuluu yleisesti lisäetuja kouluille. Käytännössä vanhemmat voivat joutua maksamaan näistä eduista kuvien hinnassa. Edut voivat olla tavaralahjoja kouluille, esimerkiksi digikameroita tai luokkakuvien arkistokansioita.

Yleisin lisäetu vuoden kuvaussopimuksessa on henkilökunnan kuvien maksuttomuus. Seuraavaksi yleisintä on järjestelykorvauksen tarjoaminen, mikä tarkoittaa valokuvaamon koululle maksamaa korvausta siitä, että kuvaus voidaan järjestää koulun tiloissa.

Järjestelykorvaus koululle voi suurimmillaan olla lähes kuusi euroa per valokuvattu oppilas. Kolmen vuoden kuvaussopimuksiin kuuluu enemmän lisäetuja kuten 500-900 euron korvaus vaikkapa koulun stipendirahastoon.

Vastaukset 43 kuvausyritykseltä

Vertailussa osa kuvaamoista mainitsi hyvittävänsä järjestelykorvauksen kuvien hinnassa, jos koulu ei halua erityiskorvauksia. Koulut voivat siis osaltaan vaikuttaa kuvien hintaan.

Opetushallituksen kesäkuussa 2011 antamassa ohjeistuksessa suositellaan, ettei kouluille annettaisi lisäetuja. Koulut voivat kuitenkin edelleen periä valokuvaamoilta rahakorvausta kuvauksesta aiheutuneiden lisämenojen kattamiseksi.

Lounais-Suomen aluehallintaviraston tekemä hintavertailu toteutettiin kirjekyselynä toukokuussa. Kyselyyn vastasi 43 yritystä eri puolilta Suomea.

Lähteet: YLE Turku

Lue seuraavaksi