Paperikuvan asema ei horju

Digikuvauksen yleistyminen ei ole horjuttanut paperikuvan asemaa, sillä digikameralla otetuista valokuvista tehdään usein myös paperivalokuvat. Torniolaisen valokuvausliikkeen näyteikkunasta voikin päätellä, että myös harrastajavalokuvaajat ovat harpanneet pysyvästi digiaikaan.

digitaalikamerat
Etualalla oleva kamera edustaa menneisyyttä. Yrittäjä Ville Söderströmin liikkeessä sille on paikka koristeena näyteikkunassa.YLE / Kati Siponmaa

Ihmiset ovat lahjoittaneet vanhoja, tarpeettomaksi käyneitä filmikameroita valokuvausliikkeeseen. Yrittäjä Ville Söderström on laittanut tukun kameroita esille näyteikkunaan ilahduttamaan ohikulkijoita.

- Kyllä ne (filmikamerat) koristeeksi joutavat, sillä niitä ei enää osteta. Filmille kuvaavat enää vain fanaatikot, tietää Ville Söderström.

Vaikka valokuvauksessa on astuttu digiaikaan jo vuosia sitten, liikkeestä löytyy yhä monenlaisia filmirullia sekä valokuvien kehityksessä tarvittavia kehitteitä ja muita aineita.

- Filmiä löytyy kaikenlaista, joten siitä ei tule ongelmia valokuvauksen harrastajille. Esimerkiksi monet nuoret haluavat yhä kokeilla perinteisten paperikuvien tekemistä.

Ville on digimiehiä

Yrittäjä itse siirtyi kuvauksessa digiaikaan jo runsas vuosikymmen sitten. Perusteluna on kuvauksen helppous, mutta nykyään myös digikuvien parempi laatu.

- Kuvaaminen on vaivatonta, kun filmiä ei tarvitse säästellä, vaan kuvia voi ottaa vaikka kuinka paljon. Sen sijaan filmikameralla kuvat ovat tarkemmin harkittuja eikä ole tuskaa, mitä niistä valitsisi.

Jouluna sesonkia

Digikuvaukseen siirtyminen on tasannut myös alan ruuhkahuippuja. Aikaisemmin heinäkuussa tehtiin yhtä paljon kuvia kuin 3-4 huonon kuukauden aikana yhteensä.

- Joulu on yhä sesonkiaikaa, kun ihmiset ostavat kameroita lahjaksi ja kuvia otetaan paljon. Samoin koulujen päättäjäisten aikaan kuvataan runsaasti ja silloinkin ostetaan kameroita. Nykyään menee etenkin järjestelmäkameroita, joita ostetaan ihan rippikouluikäisille, sanoo Ville Söderstöm.

Lähteet: YLE Perämeri