1. yle.fi
  2. Uutiset

Oma nokka aistii siitepölyn mittalaitetta paremmin

Päätyvä siitepölykausi on ollut helppo allergisille. Alkukesästä koivun ja lepän siitepölypitoisuudet jäivät vähäiseksi. Myös heinien kukinta-aikaan sadekuurot puhdistivat ilmaa, kertoo Kimmo Saarinen Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutista.

Kausiluonteiset allergiat
Koivu kukkii
Pekka Sipilä / Yle

Siitepölyallergiasta kärsii arviolta miljoona suomalaista. Kimmo Saarisen mukaan varsinkin siitepölykauden alussa huomaa, että ihmisen omat aistit ovat herkemmät kuin laitoksen mittalaitteet.

Soittoja allergisilta ihmisiltä tulee siitepölyjä mittaavaan Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituuttiin keväällä ja alkukesästä. Soittajilla on selviä allergiaoireita ja he ihmettelevät missä viipyvät siitepölytiedotteet.

Etelä-Karjalan allergia- ja ympäristöinstituutin johtajan Kimmo Saarisen mukaan heidän mittalaitteet sijaitsevat katolla ja ne ovat tarkoitettu mittaamaan jonkinlaista laajempaa yleiskuvaa siitepölytilanteesta.

-Siitepölyallergisten elimistö reagoin ärhäkämmin ja nopeammin kuin meidän kattotasolla olevat mittarit, Kertoo Saarinen.

Pöly kulkee kauas

Kotimainen siitepölykausi alkaa lepän siitepölyllä. Lepän jälkeen tulee koivu. Kevään ensimmäiset siitepölyt tulevat kuitenkin rajojen ulkopuolelta.

-Aikaisin keväällä havaitaan ensimmäiset koivun siitepölyt, huomattavasti aiemmin kuin meidän omat koivut kukkii, kertoo Saarinen.

Siitepöly leviää Puolasta, Saksan eteläosista ja Baltian maista.

-Koivun siitepöly leviää helposti satoja kilometrejä, jopa tuhat kilometriä, Saarinen kuivailee.

Kevään ja kesän säillä ei ole niin suurta merkitystä lepän ja koivun siitepölymäärille.

-Jos kovia pakkasia on keväällä ja huhtikuun alussa, kun leppä kukkii, niin se voi vähentää siitepölymääriä, Saarinen kertoo.

Heinäkasvien ja pujon siitepöly määrä määräytyy enemmän kesän säiden mukaan.

-Meillä on ollut sadekuuroja välillä, jotka puhdistaneet ilmaa, ehkä senkään takia kesästä ei tullut niin pahaa, summaa Saarien kesää.

Siitepölykausi jatkuu syyskuun alkuun saakka.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala

Lue seuraavaksi