1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kiinassa paljastui uusi ruokahuijaus

Kiinassa on paljastunut jälleen uusi elintarvikehuijaus. Uutistoimisto Xinhuan mukaan kiinalaisyritys on jäänyt kiinni valmistamiensa elintarvikkeiden valmistuspäivämäärien väärentämisestä.

Ulkomaat

Douqulen elintarviketehdas käytti kemikaaleja poistaakseen valmistuspäivämäärän pakkauksista ja lisäsi niihin sen jälkeen uuden myöhemmän päivämäärän, jotta ruoka näyttäisi todellista tuoreemmalta.

Huijaus paljastui vasta, kun kaksi kemikaaleja käyttänyttä yrityksen työntekijää poltti kätensä ja haastoi yhtiön oikeuteen korvausten saamiseksi.

Kiinassa on paljastunut viime vuosina useita ruokaskandaaleja. Laittomien elintarvikkeiden ongelmat tulivat julkisuuteen vuonna 2008, kun 300 000 lasta sairastui ja kuusi kuoli käytettyään maitotuotteita, joihin tehdas oli lisännyt melamiinikemikaalia.

Hallituksen ruokaturvallisuuskomitea aloitti huhtikuussa laajan operaation, jolla pyritään estämään kelvottomien elintarvikkeiden kauppa. Kuun alkuun mennessä noin 2 000 ihmistä oli pidätetty ja 5 000 yritystä suljettu erilaisten epäselvyyksien takia.

Viranomaiset ovat muun muassa takavarikoineet ituja, jotka oli kuorrutettu syöpää aiheuttavalla nitraatilla sekä pullia, joissa oli kiellettyä säilöntäainetta.

Viime viikolla seitsemän ihmistä tuomittiin 1 - 10 vuodeksi vankilaan, kun he olivat myyneet sianlihan tuottajille laitonta ja terveydelle vaarallista rasvaa polttavaa kemikaalia.

Kiina on ilmoittanut aikovansa käyttää kuolemanrangaistusta niissä ruokaturvallisuusrikoksissa, joiden vuoksi ihmisiä kuolee.

Lähteet: AFP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi