1. yle.fi
  2. Uutiset

Hirvikärpänen on hyödyllinen - päästäisille

Elämän monimuotoisuuden edessä ihminen esittää usein kysymyksen: "Mihin tätäkin otusta luonnossa tarvitaan?" Hirvikärpänen, syksyinen kiusa metsässä liikkuville ihmisille ja hirven loinen, on hyönteinen, jonka hyödyllisyyttä on ajateltava päästäisen näkövinkkelistä.

Kotimaan uutiset
Hirvikärpänen iholla.
YLE

Hyönteisasiantuntija ja -tutkija Reima Leinonen kertoo, että talviaikana päästäiset ja tiaiset syövät hirvien makuupaikoilla koteloitumaan tippuneita hirvikärpäsiä ravinnokseen. Etenkin päästäiset hyötyvät näin hirvikärpäsistä.

Tämän vuoden kuiva kesä ei vähennä hirvikärpästen määrää, mutta edellinen ankara talvi voi verottaa hirvikärpäskantaa jonkin verran.

- Nämä ovat aika sitkeitä eläimiä, kertaa monelle tutun totuuden Leinonenkin.

Viime vuosien tutkimusten perusteella ankara talvi verottaa kantaa jonkin verran, tosin ihan vasta Käsivarren Lapissa kuoriutumisprosentti on pieni.

- Hirvikärpäset ovat suojassa hirven turkissa. Ne imevät koko ajan verta siellä sisällä, eikä niihin kuivuus vaikuta. Siellä kehittyy jatkuvasti emon sisällä yksi elävä poikanen kerrallaan. Toukan emo puksauttaa maahan koteloitumaan. Koteloituminen tapahtuu maassa ja sitä tapahtuu talveen saakka, kuvaa hyönteisen elämänkulkua Reima Leinonen.

Pientä lohtua meille hirviksi luulluille ihmisille tuo se, että hirvikärpäselle on aina virhe sekaantua ihmiseen. Sen elämä ei jatku ihmisen loisena.

- Jos on tummat vaatteet, on suurempi todennäköisyys tulla hirvikärpäsen katsellessa sekoitetuksi hirveen. Vaaleat vaatteet eivät niitä niin paljon houkuta. Karvaisuudella ei ole merkitystä, toki tiheään partaan tai tuuheisiin hiuksiin ötökän on helpompi piiloutua, sanoo hyönteistutkija Reima Leinonen.

Hyönteismieskään ei tunne ihmistä, joka iloitsisi hirvikärpäsistä. Niiden olemassaolon oikeutusta pohtiessaan täytyykin asettua päästäisten asemaan.

- Jotain niidenkin on syötävä, muistuttaa Leinonen.

Lähteet: YLE Lahti

Lue seuraavaksi