1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mongolia

Lappilainen porotutkija Ulko-Mongoliassa

Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö, porotutkija Mauri Nieminen on ollut kaksi viikkoa Ulko-Mongoliassa tutkimassa maan porojen tilaa. Nieminen selvitti, että maan porokantaa pitkään vaivannut vasapula on seurausta urosten liiallisesta suosimisesta.

Mongolia
RKTL:n tutkimuspäällikkö Mauri Nieminen
Marcus Wikman / RKTL

Porotutkija Mauri Nieminen ei ole ensimmäistä kertaa tutkimusmatkalla idässä.

- Aikaisemmin olen ollut poroja tutkimassa Kiinan puolella Sisä-Mongoliassa. Mongolian presidentti kävi taannoin vierailulla Suomessa ja esitti huolensa heidän porojensa tulevaisuudesta, kun ei tahdo olla vasoja. Siksi olen täällä, tutkimassa mitä syitä löytyy ja mitä mahdollisesti on tehtävissä ja voidaanko tehdä yhteistyötä Suomen ja Mongolian välillä.

Mongolian porokanta oli jokunen vuosi sitten vain 600 poroa, ja maassa ollaan hyvin huolestuneitä poronhoidon ja varsinkin paikallisen alkuperäiskansan, Tsaatan- eli Dukha-kansan tulevaisuudesta.

Kyllä vasojen tekemiseen vaatimia tarvitaan

Vähävasaisuuden selitys lienee hyvin yksinkertainen: Mongolissa suositaan hirvaita eli urosporoja, koska niitä tarvitaan liikkumiseen.

- Olen tehnyt hyvin pitkän matkan, 10 päivää ja yli 2 000 kilometriä tiettömillä alueilla maastoautoilla ja päässyt näkemään poroja ja paljon muutakin. Kyllä nyt alustavasti näyttää siltä, että täällä - samaten kuten Kiinan puolella Sisä-Mongoliassa - vaatimia on hyvin vähän.

Niemisen mukaan naaraita on Mongoliassa vain 30 prosenttia poroista. Suomessa, missä lihantuotanto on pääosassa, vaatimia on jopa 80 prosenttia.

- Poropuolellakin urokset ovat tärkeitä, mutta kyllä vasojen tekemiseen tarvitaan naaraitakin, Nieminen naurahtaa.

Yhteydet pätkivät - reissu venyy

Inarin Kaamasessa asuvan Niemisen matkan oli tarkoitus kestää kaksi viikkoa, mutta huonojen tietoliikenneyhteyksien vuoksi reissu uhkaa venähtää vähän pidemmäksi.

- Nyt tuli vaikeuksia lentojen kanssa, joten tämä kestää yli kaksi viikkoa.

Nieminen jännittää nyt Ulko-Mongoliassa, ehtiikö hän käydä kotona pohjoisessa ennen kuin pitää hypätä Helsingissä lentokoneeseen. Ensi viikolla matkakohteena on petoseminaari Kanadassa.

Lähteet: YLE Lappi

Lue seuraavaksi