1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. meänkieli

Meänkielen oppia netissä

Meänkieltä pääsee nyt opiskelemaan myös netin avulla. Tornionlaakson kansankorkeakoulun järjestämän internet-opiskelun toivotaan innostavan myös aikuisia perehtymään meänkieleen. Aikuisille tarkoitettua oppimateriaali ei tähän asti ole juuri ollut tarjolla.

Meänmaan flagu, Tornionlaakson lippu.

Projektipäällikkö Irene Muskos Matarengistä kertoo, että opiskelu tehdään niin helpoksi, ettei meänkielestä kiinnostuneen tarvitse lähteä välttämättä kurssille istumaan, vaan opiskelun voi hoitaa kotona netin välityksellä.

Jo aiemmin on järjestetty meänkielen etäkursseja. Muskoksen mukaan etäkursseilla todettiin, että aikuisille tarkoitettua oppimateriaalia ei ole. Tätä puutetta nyt paikataan nettiin tuotetulla aineistolla. Se tekee lisäksi opiskelusta mahdollista kenelle tahansa.

- Meänkielen tulevaisuus ei näytä tällä hetkellä kovin valoisalta. Ongelmana on se, että oma kieli uhkaa jopa kadota kokonaan, ellei sitä opeteta.

Netin kautta voi opiskella esimerkiksi meänkielen kielioppia, ja jos haluaa opinnoissaan edetä pitemmälle, niin rajan yhteistä kieltä voi opiskella Uumajan yliopistossa, toteaa Irene Muskos.

Koulutuksen toimeksiantajana on Ruotsin kansansivistystyöstä vastaava Folkbildningsnätet.