Parkkifirmat saattavat menettää sakotusoikeutensa

Uusi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) on samalla kannalla kuin aiemmin perustuslakivaliokunta. Oikeusministeriö aloittaa parkkiyhtiöiden toimintaa sääntelevän lain valmistelun syksyllä, mutta lain voimaantulon aikataulua ei vielä tiedetä.

Kotimaa
Sakkolappu.
YLE Etelä-Karjala

Uudelta oikeusministeriltä on pitkin kesää kärtetty kantaa muun muassa yksityisten parkkifirmojen sakotusoikeuteen, mutta pietarsaarelainen varatuomari on pitänyt matalaa profiilia.

YLE Uutisten haastattelussa oikeusministeri Anna-Maja Henriksson myöntää nyt, että sakotuskäytännön epäselvä tilanne ei voi jatkua enää kauaa.

- Tällä hetkellä tilanne on oikeudellisesti hyvin epäselvä, ja tähän tarvitaan uusi esitys. Itse toivon, että päästään syksyn aikana eteenpäin tässä asiassa.

Oikeusministeri tukee perustuslakivaliokuntaa

Kuluttajaviranomaisille tulvii valituksia yksityisistä pysäköintivirhemaksuista. Kukaan ei tiedä, miten suhtautua yksityisen parkkiyhtiön kirjoittamiin sakkoihin.

Sen koommin oikeuslaitos kuin mikään muukaan päätösvaltainen toimija ei ole löytänyt asiassa yhteistä linjaa. Lakiesityskin kariutui.

Uusi oikeusministeri pitää perustuslakivaliokunnan kantaa merkittävänä. Perustuslakivaliokuntahan tulkitsi aiemmin, että sakotusoikeutta ei yksityiselle yhtiölle tule sallia.

- Minulle on erittäin tärkeätä se, että noudatetaan perustuslakivaliokunnan kantaa. Perustuslakivaliokunta on tässä maassa se elin, joka tulkitsee perustuslakia, ja sillä linjalla pitää pysyä, sanoo Henriksson.

Tämän perusteella näyttäisi siis siltä, että uusi laki tulee aikanaan kaventamaan yksityisten lappuliisojen oikeuksia, tai jopa poistamaan ne kokonaan.

Lähteet: YLE Uutiset / Risto Mattila