Paavo Väyrynen kampanjoi uutterasti pohjoisessa

Keskustan presidenttiehdokkaaksi ilmoittautunut Paavo Väyrynen kiertää aktiivisesti Pohjois-Suomea. Hänen EU-kriittisyytensä saa selvästi vastakaikua. Väyrysen tavoitteena on kiertää myös muissa maakunnissa ennen keskustan jäsenäänestyksiä.

Paavo Väyrynen
Paavo Väyrynen hauskuutti yleisöään esivaalikiertueen kahvitauolla Muhoksella viime syksynä.YLE

Suomen Keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrynen herättää huomiota missä ikinä pysähtyykään. Kuljettajana toimivan vaimon pistäytyessä ruokakaupassa Väyrynen käy juttusille Muhoksen ABC:ssä kahvittelevien kanssa, ja antaa tottuneesti EU-kriittisiä lausuntoja.

- Suomi on Pohjois-Euroopan ainoa euromaa. Olin aikanaan euroa vastaan ja olin oikeassa. Yhä isompia velkakriisin laskuja tulee maksettavaksi. Eurosta tulisi irrottautua, jos se suinkin olisi mahdollista.

Kysyjille Väyrynen kuvailee oman rahayksikön käyttöönottoa takaisin samanarvoisena euron rinnalle, myöhemmin valuuttojen arvot voisivat lähteä eriytymään. Hän toistaa ideansa uudesta kruunuvyöhykkeestä.

- Kruunuja on ollut käytössä eri Pohjoismaissa. Euron sijaan tulisi luoda kruunualue. Pohjoismaisessa yhteistyössä Virokin olisi mukana.

Keskustasta luopuneet takaisin

Keskustan pitäisi Väyrysen mielestä palata alkiolaiseen, ihmislähtöiseen politiikkaan. Presidenttiehdokkaan tulisi palauttaa luottamus niihin, jotka ovat keskustasta luopuneet.

- Yritän käydä kaikki maakunnat läpi. Pohjois-Suomessa tilaisuuksia on nyt toistakymmentä, ja sitten syksyllä lisää.

Keskustaväki selvästi pitää siitä, että tullaan käymään. Syksyn 1999 esivaalikiertue tuotti Väyryselle ennakkosuosikki Esko Ahoa vastaan lähes yhtä korkean äänisaaliin Pohjois-Pohjanmaalta.

- Keskustan ehdokasasettelu on kummallisessa tilanteessa. Olen asettunut ehdolle, ja minulla on kahden piirijärjestön tuki, mutta en ole päässyt ehdokkaaksi. Ketään muita ei ole näkynyt. Jos tulee muita, uskon voittavani jäsenvaalin.

Vaalityöhön tartuttava pian

Keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja, kansanedustaja Mirja Vehkaperä patistelee puoluettaan liikkeelle presidentinvaalityössä.

Kampanjointiin ehdokkuudesta on ryhtynyt vain Paavo Väyrynen. Vehkaperä kiittelee Väyrystä kentän aktivoimisesta ja aikoo osallistua väenkokouksiin itsekin perjantaina Iissä ja Yli-Iissä.

- Nostan Paavolle hattua siitä, että hän todella vilkkaasti kiertää järjestökenttää ja keskusteluttaa porukkaa politiikasta laidasta laitaan, tunnustaa Mirja Vehkaperä.

Mirja Vehkaperä ennakoi, että lähipäivät tuovat julkisuuteen uusia nimiä Keskustan esivaaliehdokkaiksi.

Lähteet: YLE Oulu / Arto Veräjänkorva