Elämä ennen kaikkea - tarina AIDSin tuomasta häpeästä

Alkuperäinen nimi: Life, Above All Alkuperämaa: Saksa, Etelä-Afrikka 2010 Pääosissa: Khomotso Manyaka, Lerato Mvelase, Harriet Manamela, Aubrey Poolo, Keaobaka Makanyane K-13

Aamu-tv

Chanda on pienessä Etelä-Afrikkalaisessa kaupungissa asuva 12-vuotias neitokainen. Hänen pikkusiskonsa on juuri kuollut, eikä perheellä ole rahaa edes arkun ostoon, isän kuluttaessa kaikki liikenevät rahat viinaan ja vieraisiin naisiin. Lisäksi Chandan äiti kärsii parantumattomasta taudista, jonka nimeä paikkakuntalaiset eivät edes halua mainita.

Elämä ennen kaikkea on paitsi nuoren tytön kasvutarina, niin ennen kaikkea se on tarina Afrikan suurimpiin vitsauksiin kuuluvasta taudista, AIDSista, ja sen mukanaan tuomasta häpeästä.

Elokuva oli Etelä-Afrikan ehdokas kisattaessa tämän vuoden parhaan ulkomaisen elokuvan Oscar pystistä.

AIDS on pelottava tauti. Meillä länsimaissa tartunnan saaminen ei kuitenkaan enää välttämättä tarkoita pikaista kuolemaa. Toisin ovat asiat taudin pahasti runtelemassa Afrikassa. Yksistään tämän elokuvan kotimaassa Etelä-Afrikassa on jo liki miljoona Aids-orpoa.

Elämä ennen kaikkea ei todellakaan ole mikään kevyt popcornin mussutuselokuva. Perusaiheensa lisäksi tässä sivutaan niinkin ilkeitä asioita kuin lapsiprostituutiota ja köyhyyden ja kouluttamattomuuden mukanaan tuomaa suvaitsemattomuutta ja ennakkoluuloisuutta. Elokuva perustuu kanadalaisen kirjailijan Allan Strattonin nuorille aikuisille suunnattuun romaaniin. Ehkäpä alkuperäisen romaanin kohdeyleisöstä johtuen tarina on elokuvassakin kerrottu hiukan opettavaiseen sävyyn. Vaikka Chandan perheen tarina on kieltämättä traaginen, niin on hiukan vaikea samaistua draamaan, jossa kaikki aikuiset ovat taikauskoisia, ennakkoluuloihinsa juurtuneita juntteja ja vain lapset tietävät kuinka toimia oikein ja järkevästi. Elämä ennen kaikkea onkin lopulta enemmän valistuselokuva kuin suuri draama, vaikka se kieltämättä niin raivon kuin säälin kyyneleitä silmiin nostattaakin.

Lähde: YLE Uutiset / Esko Rautakorpi