Faraon hajuvesi herätetään henkiin

Bonnin egyptiläisessä museossa Saksassa selvitetään, miltä Egyptiä 3 500 vuotta sitten hallinnut naisfarao tuoksui. Tukijat uskovat, että lähitulevaisuudessa päästään nuuhkimaan kallisarvoista hajuvettä, jota Hatshepsutille valmistettiin nykyisen Eritrean alueella kasvaneesta kasvista.

kulttuuri
Keraaminen hajuvesipullo, jonka kyljessä farao Hatshepsutin nimi.
Ägyptisches Museum Bonn

Saksalaisten tutkimukset perustuvat poikkeuksellisen hyvin ajan hampaan kestäneeseen koristeelliseen pulloon, johon on kaiverrettu Hatshepsutin nimi. Tutkijat veivät pullon sairaalaan läpivalaistavaksi ja näkivät selviä merkkejä kuivuneesta nesteestä.

Seuraavaksi noista jäämistä on tarkoitus selvittää hajuveden kemiallinen koostumus. Jos hyvin käy, hajuvettä päästään valmistamaan ensi vuonna.

Bonnin egyptiläisen museon kuraattorin Michael Höveler-Müllerin mukaan Hatshepsutin parfyymi oli luultavasti vallan symboli. Hän arvelee, että yksi ainesosa oli jumalten tuoksuna pidetty suitsuke.

Hatshepsut osallistui itse retkikuntaan, joka kävi Puntissa, nykyisessä Eritreassa, suitsukkeeseen käytetyn kasvin kotipaikalla. Norsunluun, eebenpuun ja kullan ohella Egptiin tuotiin ilmeisesti suitsukekasvin taimia, jotka istutettiin Hatshepsutin hautajaistemppelin läheisyyteen.

Hatshepsut kuoli vuonna 1457 ennen ajanlaskumme alkua. Hän oli alkujaan saanut vallan vain väliaikaisesti, kunnes hänen poikapuolensa Thutmoses III olisi kyllin vanha valtaistuimelle. Hän ei kuitenkaan suostunut väistymään 20 vuoteen.

Kuoltuaan hänet laitettiin häntä pienokaisena hoitaneen naisen hautaan ilmeisesti haudanryöstäjien hämäämiseksi. Thutmoses III puolestaan hävitti kaikki kuvat, jotka esittivät hänen äitipuoltaan.

Hatshepsutin muumio löytyi vuonna 1903, mutta kesti yli sata vuotta ennen kuin DNA- ja hammastutkimukset kertoivat,. kuka kyseessä oli. Farao oli kuolleessan 45 - 60-vuotias ja varsin vaivainen. Tutkijat ovat löytäneet hänen ruumiistaan merkkejä diabeteksesta, osteoporoosista, nivelreumasta ja syövästä.

Lähteet: YLE Uutiset