1. yle.fi
  2. Uutiset

Karjala sai tunnusrahan

Suomen Rahapaja on laskenut perjantaina virallisesti liikkeelle Karjalan oman viiden euron juhlakolikon. Maakuntaraha on kuudes julkaistava raha yhdeksänosaisessa sarjassa, jossa jokainen Suomen historiallinen maakunta saa rahan omalla vaakunallaan.

Kotimaan uutiset
Karjalan tunnusrahan kruunapuoli, jossa on tuohityö.
YLE / Antti Makkonen

Karjalan maakuntarahan tunnuspuoli muistuttaa karjalaisten käsityöperinteestä, sillä maakuntaraha kuvaa työn alla olevaa tuohityötä. Tuohesta valmistettiin lukemattomia esineitä, kuten tuokkosia, virsuja, kontteja ja paimentorvia. Tuohitöihin saatiin ainekset kevätkesäisin tai syksyisin kiskomalla koivusta tuohta ohutteräisellä veitsellä. Materiaalina tuohi tiedettiin kestäväksi ja vedenpitäväksi, joten näppäräsorminen punoi siitä itselleen myös kätevän juomaleilin.

Karjalan maakuntarahaa lyödään peilikiiltoisena eli proof-laatuisena 20 000 ja käyttöraha- eli unc-laatuisena 100 000 kappaletta. Painoltaan 9,8-grammainen maakuntaraha on alumiinipronssia ja kuparinikkeliä, ja sen halkaisija on 27,25 millimetriä.

Kaikki maakunnat saavat juhlarahansa

Suomen Rahapaja valmistaa valtiovarainministeriön valtuuttamana Suomen historialliset maakunnat -rahasarjan, josta nyt julkaistaan Karjalan juhlaraha. Maakuntarahasarjan on suunnitellut kuvanveistäjä Nora Tapper.

Tähän mennessä sarjassa on julkaistu Varsinais-Suomen, Satakunnan, Hämeen, Savon ja Uudenmaan maakuntarahat.

Lähteet: YLE Pohjois-Karjala

Lue seuraavaksi