Talosuojelusta lintsaaminen käy kalliiksi

Parikymmentä vuotta asuinkiinteistönsä suojelusta vastannut Pertti Villo patistelee ihmisiä ottamaan oman talon suojeluasiat tosissaan. Turvallisuusasioiden hoitaminen kuntoon etukäteen säästää asukkaat monelta murheelta kellarimurroista pimeällä pihalla kaatumiseen.

Kotimaa
Kymenlaakson pilottihankkeen ohjetarra
Kymenlaakson pelastuslaitos / YLE Uutiset Grafiikka

Jokaisesta taloyhtiöstä pitää lain mukaan löytyä sekä turvallisuussuunnitelma että suojelupäällikkö. Vuosikausia talosuojelua kiihkeästi harrastanut vuosaarelainen Pertti Villo harmittelee, että lain kirjaimen nimelliseen noudattamiseen se yleensä jääkin.

- Useissa paikoissa on joku saatu juksattua hommaan ja sitten se on vaan antanut nimensä käyttöön, eikä ole ihminen, joka oikeasti miettisi, mitä asioille voi tehdä. Tämä on yksi asia mihin ilman muuta pitäisi puuttua. Ei turvallisuusasioita voi hoitaa kuntoon, jos vain käväisee kurssin, tai on vain nimenä mukana. Pitää olla koko ajan aktiivinen ja itse tarkkailla ympäristöään, että huomaa ne asiat, joihin pitää tarttua.

Pienillä parannuksilla voi päästä isoista peloista

Villon mielestä on käsittämätöntä, miten vähän ihmisiä kiinnostaa välittömän elinympäristönsä ja omaisuutensa suojelu, vaikka muuten turvallisuus huolestuttaisikin.

- Omaa etua tässä puolustetaan. Yhtiölle turvallisuussuunnitelman tekeminen on pakollista, asukkaille osallistuminen vapaaehtoista. Kumpikaan taho ei koe tätä tärkeänä. Sen sijaan alueen turvallisuus kiinnostaa sekä viranomaisia että asukkaita, oma talo jostain syystä ei.

Turvallisuuden miettiminen ei koske pelkästään ilmeisimpiä hätätilanteita, niiden välttämistä ja niissä toimimista. Villo muistuttaa, että talosuojelu on laaja katto, jonka alle mahtuu monenlaista sekä asumisturvallisuudesta että asumisviihtyvyydestä.

- Se on omaisuuden suojelemista, ympäristön suojelemista, siihen kuuluu esimerkiksi kaikki ihmisen pelkoon liittyvä. Mietitäänpä vaikka viime talven pimeyttä ja lunta; ihmiset kaipasivat parempaa valaistusta taloyhtiöidensä ulkoalueille.

Laiminlyönneistä kova lasku

Ihmiset havahtuvat miettimään turvallisuutta usein vasta siinä vaiheessa, kun jotain aivan kauheaa tapahtuu, Villo viittaa hiljattaiseen miljoonapaloon Siilitiellä. Monessa talossa vielä nukutaan muun muassa juuri paloturvallisuusasioissa.

Talosuojelukonkarin mielestä jokaisen omasta lompakostaan kiinnostuneen pitäisi olla kiinnostunut myös siitä, miten omaisuutta suojellaan. Sitten itku alkaa, kun kellariin murtaudutaan.

- Se on todella surullista, jos palopuolella täytyy tapahtua joku Estonia-mittakaavan onnettomuus, ennen kuin asiat otetaan tosissaan. Turvallisuuden miettimisen pitää olla ennakoivaa, jos pihaan tulee paloauto tai kellariin varkaita, niin turvallisuus on pettänyt, vaikka en ketään halua syyllistää.

Apua saatava kun hätä on

Helsingin säästökuuri näkyy Villon mukaan myös turvallisuusasioissa. Vastuuta monenlaisesta on siirretty pelastuslaitokselle, mutta samaan tahtiin eivät siirry eurot tai ihmiset.

- Kun toimintaa sitten sopeutetaan resurssien mukaan, niin niitä ei riitä ollenkaan taloille, vain alueturvallisuuteen ja erityiskohteisiin.

Suurissa vuokrataloyhtiöissä asuu paljon väkeä ja joukkoon mahtuu niitäkin, joiden elämänhallinnan puuttuminen vaikuttaa koko naapuruston turvallisuuteen, Villo huomauttaa. Hänen mielestään isot asuintalot pitäisi määritellä erityiskohteiksi.

- Ne pitäisi määritellä jo pelkän koon takia erityiskohteeksi. Meillä on paljon ihmisiä, jotka eivät ei hallitse omaa elämäänsä. Yksinäisten ja etenkin yksinäisten ikäihmisten määrä on räjähdysmäisessä kasvussa. Tätä ei kuitenkaan mitenkään ole huomioitu pelastustoimilaissa tai talosuojelussa. Esimerkiksi huoneistopalossa viisi minuuttia on liian pitkä aika odottaa apua.

Kansalaistaitojen rapautumiselle Villo laittaisi heti pisteen. Suurin tekijä turvallisuudessa on kuitenkin talosuojelukonkarin mielestä välittäminen. Kaveria pitää auttaa ja toisten perään vähän katsoa.

- Jos et välitä naapuristasi, ei sekään lopulta välitä sinusta. Sitä ei kukaan halua.

Talosuojelu-näyttely on nähtävillä kauppakeskus Kolumbuksessa Citymarketin päädyssä 18.8.-20.8.2011.

Lähteet: YLE Helsinki