Julkkiskaan ei saa etuilla tonttijonossa

Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää tulkitsee, että Korkeimman hallinto-oikeuden päätös Vantaan kaupungin omakotitonttikaupoista toimii ennakkotapauksena yhdenvertaisuusperiaatteesta. Julkinen tai poliittinen asema eivät Mäenpään mukaan mahdollista etuilua tontin haussa.

Kotimaa
Kuva tietokoneen näytöstä, jossa lain symboli.
YLE Uutiset Grafiikka

Lainoppinut uskoo, että Korkeimman hallinto-oikeuden tuore päätös suitsii epäreiluja omakotitonttikauppoja.

KHO totesi Vantaan toimineen lainvastaisesti, kun se päätti myydä entiselle kansanedustajalle ja kaupunginvaltuutetulle kokoomuksen Hanna Markkula-Kivisillalle omakotitontin ilman yleistä hakumenettelyä tai tarjouskilpailua.

KHO hylkäsi Vantaan kaupungin valituksen asiassa.

- Päätös selvästikin vahvistaa yhdenvertaisuusperiaatteen tulkintaa ja erityisesti sen soveltamista jonotustilanteissa, sanoo Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

Kaupungin noudatettava omaa periaatettaan

Merkittävä poliittinen asema tai julkisuus eivät siis mahdollista poikkeusta kuntalaisten välisestä yhdenvertaisuudesta. Kaupunkien on itsekin noudatettava jonotusta.

- Jos kaupunki on ilmoittanut, että tontteja saa jonotuksen perusteella, niin kaupungin on itsekin noudatettava tätä jonotusperiaatetta. Kenelläkään ei ole etusijaa tontinhaussa sillä perusteella, että hän on jollakin tapaa julkkis tai poliittisesti merkittävässä asemassa, toteaa Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää.

Lähteet: YLE Helsinki

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus