Lohtunaisten kohtalo koskettaa

Parikkalan Kirjavalassa on esillä kiinalaisen valokuvaajan Huang Yimingin ottamia kuvia vuosikymmeniä vaietusta aiheesta. Galleristi Kirmo Wilén toi ensimmäistä kertaa Kiinan rajojen ulkopuolelle näyttelyn, joka kertoo toisen maailmansodan aikana japanilaisten sotilaiden seksiorjiksi joutuneiden naisten tarinan.

kulttuuri
Valokuvaaja Huang Yiming on kuvannut entisiä lohtunaisia.
YLE

ParikkalaVanha nainen on peittänyt kasvonsa. Hän selvästi muistelee asiaa, joka tekee kipeää. Hän on Chen Yinu, jonka japanilainen upseeri otti lohtunaisekseen naisen ollessa 16-vuotias. Upseeri raiskasi häntä säännöllisesti.

- Jonkin ajan kuluttua hänet siirrettiin sotilaiden hyväksikäytettäväksi. Tämä oli ihan normaali ilmiö. Nuorimmillaan tytöt olivat 14-vuotiaita ja heidän kohtalonsa saattoi kestää vuosikausia, kertoo galleristi Kirmo Wilén.

Hainan Comfort Women eli Hainanin lohtunaiset -näyttely kertoo 20 kiinalaisen ja yhden korealaisen naisen tarinan. Heidän kokemuksensa sijoittuvat toiseen maailmansotaan japanilaisten valtaamille alueille.

- Siellä oli yli 2000 sotilasbordellia ja naisia oli vähintään 200 000. Valtaosa naisista oli korealaisia, Wilén sanoo.

Naisten kohtelu oli kovaa. Arviolta 70-80 prosentin arvioidaan selvinneen orjuudesta hengissä.

Kasvot menivät

Naiset jäivät sodan jälkeen yksin kärsimyksensä, nöyryytyksensä ja häpeänsä kanssa. Valokuvaaja Huang Yiming kiinnostui lohtunaisten kohtalosta oman isoäitinsä kautta.

Sinnikkään yrittämisen jälkeen hän sai luvan kuvata heitä ja kertoa heidän tarinansa. Kuvat ovat syntyneet useiden vierailujen aikana. Samalla avautui sanainen arkku, joka oli kiinni yli 60 vuotta.

Valokuvista katsojaa katsovat jo ikääntyneet naiset. Vaikka heidän kokemuksistaan on vuosikymmeniä, on aihe Wilénin mielestä edelleen ajankohtainen.

- Mielestäni asia ei valitettavasti ole yhtään vanhentunut. Kaikissa sodissa on toistunut tämä sama ilmiö.

Ensimmäistä kertaa Kiinan ulkopuolella

Wilén kuuli lohtunaisista kuvat ottaneelta Yimingiltä, johon hän on tutustunut omien Kiinan-matkojensa aikana. Wilén halusi saada naisten äänen kuuluviin myös Suomessa.

Kiinan hallinnolta saadun luvan turvin kuvat tulivat digitaalisessa muodossa Parikkalaan, jossa Wilén teki kuvista vedokset yhdessä valokuvaaja Hannele Forsin kanssa.

- Yiming antoi meidän valita vapaasti kuvat ja tehdä niistä vedokset, Wilén sanoo.

Näyttely oli ensin esillä Jyväskylässä. Parikkalan Kirjavalassa lohtunaisten tarinoihin voi käydä tutustumassa Valolla-galleriassa ennakkoon ilmoitetusta poiketen syyskuun loppuun asti. Lappeenrantaan Kaakkois-Suomen valokuvakeskukseen näyttely tulee hieman toisessa muodossa helmikuussa.

Lähteet: YLE Etelä-Karjala