1. yle.fi
  2. Uutiset

Sosiaalisessa mediassa kytee valokuvaajan rahasampo

Nuoret eivät tyydy mihin tahansa kuvaan esiintyessään sosiaalisessa mediassa. Netissä pitää näyttää hyvältä. Osa nettiyhteisöjen jäsenistä käy otattamassa kuvansa ammattilaisella. Sosiaalisen median kuvabisnes on kuitenkin edelleen tuotteistamatta.

Kotimaan uutiset
Ylioppilas poseeraa kuvaajalle.
YLE

- Minulla käy kuukausittain asiakkaita, jotka haluavat omakuvan nettikäyttöön. Ikähaitari on laaja, alaikäisistä ihan 60-vuotiaisiin asti, kertoo valokuvaaja Peter Sebastian Studio Peter Sebastianista.

Helppokäyttöiset digikamerat ja kuvankäsittelyohjelmat ovat nykyään melkein kaiken kansan ulottuvilla. Silti ammattikuvaajaan luotetaan edelleen.

- Nettikäyttöön halutaan mainoskuvan tyyppisiä potretteja. Nuoret haluavat myös, että kuvissa on toimintaa. Silloin otamme esimerkiksi hyppykuvia, sanoo Sebastian.

Nettikuvausta ei ole tuotteistettu

Maria Grönroos Studio LiikKuvasta kertoo, että varsinkin nuoret pyytävät usein valmistujaiskuvauksen yhteydessä muutaman kuvan sähköisessä muodossa Facebookia varten. Valokuvaamot eivät kuitenkaan ole toistaiseksi tuotteistaneet nettikuvia.

- Idea on ollut mielessä, mutta se vaatii markkinointitoimenpiteitä. Toistaiseksi olemme tyytyneet hyvään asiakaspalveluun ja luovuttaneet muutamia kuvia kaupan päälle sähköisessä muodossa, sanoo Maria Grönroos Studio LiikKuvasta.

Luovutettaessa kuvia sähköisessä muodossa oikeudet pysyvät kuvaajalla. Vaikka toisin sovittaisiin, hyvä tapa on mainita kuvaajan nimi aina, kun kuvaa käytetään.

Henkilökuvabisnes kasvaa

Yritykset ja yhteisöt panostavat yhä enemmän omien nettisivujensa visuaaliseen ilmeeseen. Henkilökunnan kasvojen halutaan olevan näkyvissä edustavassa muodossa.

Henkilökuvabisnes onkin kovassa kasvussa. Työntekijöiden vaihtuvuus ja kuvien päivitys takaavat tasaisen asiakasvirran valokuvaamoille.

Henkilökuvia haetaan ammattikuvaajilta myös työhakemuksia varten. Perinteinen passikuvakin kelpaa, mutta kova kilpailu työmarkkinoilla saa työnhakijan panostamaan hakemuksen ulkoiseen ilmeeseen.

Lähteet: YLE Turku / Sari Toivonen

Lue seuraavaksi