1. yle.fi
  2. Uutiset

Siipikarjan suolistobakteeria vähennetään tehokkaimmin tiloilla

Eviran erikoistutkija Päivikki Perko-Mäkelä on väitellyt Seinäjoella perjantaina kampylobakteereista, jotka ovat yleisimpiä suolistotulehdusten aiheuttajia. Perko-Mäkelän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää kampylobakteerin esiintymistä kotimaisessa siipikarjanlihan tuotannossa.

luonto
YLE

Siipikarjassa esiintyvää, suolistotulehdusta aiheuttavaa kampylobakteeria vähennetään tehokkaimmin tilakohtaisesti. Parhaiten sen leviäminen estetään hyvällä tuotantohygienialla ja pitämällä bakteeri tuotantohallien ulkopuolella, toteaa lapualainen väittelijä Perko-Mäkelä.

Tutkimuksen mukaan suomalaisilla siipikarjatiloilla kampylobakteeria esiintyy kuitenkin merkittävästi vähemmän kuin muissa maissa. Teuraslihassa sitä on keskimäärin 3 - 10 prosentissa. Bakteeri on tautitapausten perusteella yleisempi kuin salmonella.

- Olisi vielä kiinnostavaa tutkia, mikä merkitys kotimaisella siipikarjanlihalla on kampylobakteeritartunnoissa, koska tartuntoja on Suomessa paljon enemmän kuin mitä bakteeria on löydetty kotimaisesta lihasta, Perko-Mäkelä kertoo.

Myös teurastilojen ja kotikeittiöiden hygienia on tärkeää, jotta bakteeri ei leviä lihasta ihmiseen. Lisäksi lihan riittävä kuumentaminen tappaa bakteerin.

Lähteet: YLE Pohjanmaa

Lue seuraavaksi