Siipikarjassa esiintyvää, suolistotulehdusta aiheuttavaa kampylobakteeria vähennetään tehokkaimmin tilakohtaisesti. Parhaiten sen leviäminen estetään hyvällä tuotantohygienialla ja pitämällä bakteeri tuotantohallien ulkopuolella, toteaa lapualainen väittelijä Perko-Mäkelä.
Tutkimuksen mukaan suomalaisilla siipikarjatiloilla kampylobakteeria esiintyy kuitenkin merkittävästi vähemmän kuin muissa maissa. Teuraslihassa sitä on keskimäärin 3 - 10 prosentissa. Bakteeri on tautitapausten perusteella yleisempi kuin salmonella.
- Olisi vielä kiinnostavaa tutkia, mikä merkitys kotimaisella siipikarjanlihalla on kampylobakteeritartunnoissa, koska tartuntoja on Suomessa paljon enemmän kuin mitä bakteeria on löydetty kotimaisesta lihasta, Perko-Mäkelä kertoo.
Myös teurastilojen ja kotikeittiöiden hygienia on tärkeää, jotta bakteeri ei leviä lihasta ihmiseen. Lisäksi lihan riittävä kuumentaminen tappaa bakteerin.
Lähteet: YLE Pohjanmaa